Wouter Van Bellingen

‘Wij hebben hun meerwaarde in vraag gesteld, zij zijn de Slimste Mens ter Wereld’

Wouter Van Bellingen Directeur van het Minderhedenforum

‘Wij hebben hun meerwaarde in vraag gesteld. Wij hebben ze weggepest met luide muziek. Wij willen een maandelijkse terugvlucht naar hun land van herkomst. Zij zijn nodig. Zij zijn de Slimste Mens ter Wereld. Zij zijn het beu.’ Een jaaroverzicht van Wouter Van Bellingen over de wij-zij-verdeeldheid in België.

Wij hebben hun meerwaarde in vraag gesteld. Wij hebben ze weggepest met luide muziek. Wij willen een maandelijkse terugvlucht naar hun land van herkomst. Wij houden ze ver weg van onze blanke redacties. Wij brengen ze te weinig in beeld. Wij brengen ze verkeerd in beeld. Wij vinden dat we ons best doen. Wij zeggen dat ze al goed Nederlands kunnen. Wij geven boetes als ze geen Nederlands kunnen. Wij houden hun kinderen uit onze school als ze zelf onvoldoende Nederlands kennen. Wij beseffen niet dat er wachtlijsten Nederlands voor anderstaligen bestaan. Wij praten niet met hen.

Wij pakken hun nachtwinkels af, hun shishabars, hun club-vzw’s. Wij verlagen het imago van onze steden. Wij geven schoolgeld voor kansarme kinderen aan andere kinderen. Wij signaleren hun buitenlandse nummerplaten als verdacht aan de politie. Wij beperken hun recht op religieuze beleving. Wij duwen ze van het loket naar de huiskamer. Wij zeuren over hun vrouwenrechten. Wij vertrouwen ze nog minder dan vroeger. Wij nemen hun nationaliteit af in plaats van ze te berechten.

Wij hebben een eigen clubje en dat moet je verdienen. Wij wonen in huizen met rolluiken. Wij verhuren hen geen huis. Wij verhuren hen geen huis omdat de klant dat vraagt. Wij geven hen geen werk. Wij geven hen geen werk omdat de klant dat vraagt. Wij moeten onze kost verdienen. Wij vinden dat ze zich van criminelen moeten distantiëren. Wij denken dat ze een fiets stelen. Wij trekken de tram niet door van Antwerpen tot Brasschaat. Wij willen geen overlast. Wij geven GAS-boetes. Wij schaffen theaterzaaltjes en wijkwerkingen af. Wij vragen of het wat stiller kan. Wij noemen mensen heel erg gelovig als ze tien anderen doden. Wij noemen ze gematigd als ze wel meevallen. Wij vinden dat het zo niet verder kan. Wij vinden dat het van twee kanten moet komen.

Zij zijn het beu. Zij richten hun eigen scholen op. Zij richten een beweging op. Zij zijn de realiteit. Zij zijn nodig. Zij zijn hier al lang. Zij zijn hier met veel. Zij zijn met steeds meer. Zij zijn klaar om te knallen. Zij staan op ontploffen. Zij verrijken ons. Zij brengen nieuwe inzichten. Zij Denken terecht dat Ze Kunnen Dansen. Zij halen de finale van Humo’s Comedy Cup. Zij zijn de Slimste Mens ter Wereld. Zij dragen Luc De Vos in het hart. Zij kennen al die flamandshit.

Partner Content