‘Wie ons kwijt wil, moet het zeggen’

Bart De Wever heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de N-VA duidelijkheid gevraagd van de andere partijen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak duidelijkheid gevraagd van de andere partijen. ‘Wie ons kwijt wil, moet het zeggen’, aldus De Wever.

Er werd fel uitgekeken naar de toespraak van De Wever tijdens de nieuwjaarsreceptie van de N-VA in Antwerpen, maar hij liet niet echt in zijn kaarten kijken en was voorzichtig.

De Wever benadrukte wel dat de N-VA een grote staatshervorming wil met een maximale autonomie voor de regio’s, naast de nodige
sociaal-economische hervormingen, een strenger asiel- en migratiebeleid en een kordate justitie. ‘Dat is wat de N-VA wil. Dat is waar het nu al maanden om draait. Men kan van ons veel vragen, maar dat geven we niet op’.

Begrip voor manifestatie

De Wever benadrukte dat zijn partij wel degelijk een oplossing wil en toonde begrip voor de mensen die zondag in Brussel op straat komen om te protesteren tegen het feit dat er nog geen nieuwe federale regering is. Maar hij vreest dat sommigen de betoging ‘misbruiken om gewoon het status-quo te behouden en er een pro-België en anti-N-VA-verhaal van te maken’.

Hij verwees daarbij naar uitspraken van CDH-voorzitster Joëlle Milquet, die donderdag had gezegd te hopen dat ‘de tijd, de evolutie op de markten en de burgerbeweging’ zullen helpen om de politieke situatie te deblokkeren, ‘vooral aan Vlaamse kant’.

‘Blijkbaar hebben zij, die nochtans menen van dit land te houden, nog liever dat hun land zware financiële schade lijdt dan dat er eens echt verandering komt”, aldus De Wever.

Partijen die zonder de N-VA een regering willen vormen, moeten dat volgens de voorzitter duidelijk maken. ‘Wie ons kwijt wil, moet het zeggen. Wij willen nu duidelijkheid van iedereen. Er zijn maar twee mogelijkheden. Een regering zonder ons of een regering die veranderingen aanvaardt. Iets anders is onmogelijk’, aldus De Wever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content