Wie is Pegida Vlaanderen? ‘Als we slaag krijgen, gaan we andere wang niet aanbieden’

Bij de verboden manifestatie van Pegida Vlaanderen in Antwerpen heeft de politie maandagavond twaalf betogers opgepakt. Drie van hen riskeren een gerechtelijke vervolging, omdat ze zich verzet hebben tegen de politie en de openbare orde hebben verstoord. Er waren zo'n 200 à 250 betogers. 227 aanwezigen hebben hun identiteitskaart moeten tonen en riskeren een GAS-boete van 250 euro. © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Pegida Vlaanderen kwam voor het eerst op straat, in Antwerpen. Wie is in Vlaanderen de drijvende kracht achter de anti-islambeweging? ‘Islam hoort thuis in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, hier bepalen wij de regels.’

Lutz Bachmann, een van de organisatoren van PEGIDA.
Lutz Bachmann, een van de organisatoren van PEGIDA. © BELGAIMAGE

Pegida Vlaanderen kwam gisteren voor het eerst op straat, in Antwerpen. Ondanks een verbod van burgemeester Bart De Wever (N-VA), die de bijeenkomst gezien het dreigingsniveau niet opportuun acht, verzamelden zo’n 200 personen voor de anti-islambetoging. De Antwerpse politie liet hen echter weinig speelruimte: ze werden meteen omsingeld en bij hun vertrek geïdentificeerd. 227 betogers zullen een GAS-boete ontvangen, 12 werden opgepakt.

De Pegidabeweging ontstond in Dresden, Duitsland.Oprichter was Lutz Bahmann. Hij nam echter ontslag nadat een ‘Hitler-foto’ van hem opdook.Toen bleek dat het om een ‘vervalsing’ ging, trad hij weer aan.

Waar aanvankelijk enkele tientalen betogers samenkwamen, groeiden de marsen uit tot manifestaties van vele duizenden. Voor de betoging van maandag 2 maart tekenden enkele duizenden present. Het hoogtepunt ligt op 25.000 manifestanten, op 12 januari. 9 was met 2.000 aanwezigen een dieptepunt, maar sinds 16 februari (4.000) en 23 februari (5.000) zit het weer in stijgende lijn.

Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland

In Vlaanderen boekt de beweging vooralsnog minder succes. Pegida Vlaanderen – ook Vlativa genoemd: Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland – kent al meer ex-woordvoerders dan bijeenkomsten.

Sam en Wim Van Rooy
Sam en Wim Van Rooy© Gerard Van Offeren

Hans Dubois was de eerste woordvoerder, maar kreeg de bons nadat hij op Facebook zei dat de optocht op 26 januari zou uitgesteld worden. Hij werd opgevolgd door publicist Wim Van Rooy, auteur van onder meer ‘De malaise van de multiculturaliteit‘, ‘De Islam, kritische essays over een politieke religie‘ en ‘Europa wankelt. De ontvoering van Europa door de EU‘.

Van Rooy is bekend om zijn erg kritische uitlatingen over de islam, die hij een ‘soldatenreligie’ noemt, waarmee geen enkele dialoog mogelijk is. Critici van Van Rooy verwijten hem aan ‘islambashing’ te doen, medestanders hebben het liever over ‘islamkritisch denken’.

Enkel steun van Vlaams Belang

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken© Belga

Net als in Duitsland krijgt Pegida in Vlaanderen weinig partijpolitieke steun. N-VA riep haar leden op om ‘een kritische afstand’ te bewaren van de beweging, zo schreef De Morgen. De Vlaams-nationalistische partij vraagt om bijvoorbeeld weg te blijven van de Facebookpagina en geen publiek standpunt in te nemen: ‘noch pro, noch contra’.

Enkel het Vlaams Belang steunt de beweging. Voorzitter Tom Van Grieken riep zijn leden op om deel te nemen aan de eerste geplande betoging op 26 januari.

Bij het VB werkt ook de zoon van de oud-Pegida-woordvoerder: Sam Van Rooy.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hij was eerder adviseur van PVV-leider Geert Wilders , maar werd daar op non-actief gesteld toen hij een zelfgemaakt filmpje op YouTube (‘Scheveningen anno 2011: kiemen van achterlijkheid’) zette van enkele vrouwen in burqa. ‘Moet ik het normaal vinden dat mijn rust in Scheveningen wordt verpest door dat soort geimporteerde achterlijkheid van de islamtische zandbak?,’ schreef Van Rooy toen op Facebook.

Rudy Van Nespen, bestuurslid Vlaams Belang Deurne en woordvoerder Pegida
Rudy Van Nespen, bestuurslid Vlaams Belang Deurne en woordvoerder Pegida© Terzake/VRT

De jongste woordvoerder van Pegida Vlaanderen komt ook uit de VB-stal. Rudy Van Nespen is bestuurslid van de Vlaams Belang-afdeling in Deurne. Hij koos voor Antwerpen omdat het een symbolische plaats is, zei hij in Terzake, net voor de betoging begon: ‘Hier laat de islamisering zich het sterkste voelen na Brussel – daar gaan we ook nog naartoe.’

Van Nespen zegt niet te aanvaarden dat de islam ‘hun regels hier komt opleggen’. ‘Islam hoort thuis in Midden-Oosten en Noord-Afrika, daar is dat perfect. Maar hier bepalen wij de regels.’

Over de gespannen sfeer voor de betoging zei Van Nespen: ‘Hier in België zijn we heel vredelievende mensen. Wij gaan de rellen niet starten, we gaan ons afzijdig houden. Maar natuurlijk, als we slaag krijgen, dan gaan we de andere wang niet aanbieden’

‘In het offensief met Voorpost’

Een andere link met het Vlaams Belang loopt via Voorpost. Die extreemrechts genoemde ‘actiegroep’ is gestoeld op drie pijlers: ‘actie, vorming en kameraadschap’. Voorpost treedt bij Vlaams Belang-manifestaties en optochten van de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV!) vaak op als ordedienst of wordt ingeschakeld als plakploeg bij de verkiezingen. Voorpost is ook gekend voor haar acties tegen de faciliteiten in taalgrensgemeenten. In faciliteitengemeente Ronse worden jaarlijks Franstalige opschriften – zowel openbare als private – beklad. Daarbij doken in het verleden zowel het logo van Voorpost als van NSV! op.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De eerste woordvoerder van Pegida, Dubois, was in de jaren ’90 ook actief bij Voorpost en het extreemrechtse Odin, zo schreven het Anti-Fascistisch Front/Verzet en Gazet Van Antwerpen. Aan die laatste zie Dubois dat hij ondertussen afstand heeft genomen van dat gedachtegoed.

Luc Vermeulen (Voorpost) en Roel Van Nespen (Pegida)
Luc Vermeulen (Voorpost) en Roel Van Nespen (Pegida)© Terake/VRT

Op de betoging gisteren liep ook Voorpost-gezicht Luc Vermeulen mee. Hij flankeerde Van Nespen toen die de betogers toesprak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content