Weyts over Nederlands protest tegen Vlaamse tol: ‘Ik begrijp dat ze niet graag betalen’

Ben Weyts (N-VA) © Belga

De Nederlandse minister van Infrastructuur is tegen het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren. ‘Ik begrijp dat de Nederlanders niet graag betalen’

Melanie Schultz van Haegen, de Nederlandse minister van Infrastructuur, is tegen het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren. “Tol in België dupeert de Nederlandse automobilisten”, zegt de minister.

Schultz van Haegen wijst erop dat Vlaanderen al eerder aangaf een dergelijke tolheffing in te willen voeren. Maar “dit is gelukkig nooit van de grond gekomen”, zo klinkt het. De minister zegt nu dat ze de ontwikkelingen scherp in de gaten zal houden en dat ze aan Weyts zal vragen wat hij precies van plan is. Eerder had ook de Nederlandse mobiliteitsclub ANWB zich tegen de plannen van Weyts gekant.

“Ik begrijp dat de Nederlanders niet graag betalen, maar ze rijden massaal over onze wegen terwijl het enkel de Vlamingen zijn die daarvoor betalen. Vervolgens hebben ze er wel geen enkel probleem mee om, eenmaal in Frankrijk, de kredietkaart boven te halen,” zo reageert Weyts.

‘Budget voor weginfrastructuur stijgt met een derde’

Hij zegt de bekommernis over de weginfrastructuur te delen. “Net daarom dat het budget voor de weginfrastructuur in Vlaanderen met een derde stijgt volgend jaar, en dat we de opbrengst van de buitenlandse chauffeurs willen gebruiken voor zowel de afschaffing van de verkeersbelasting, als extra investeringen in de weg en alternatieven.”

Ben Weyts had dit weekend herhaald dat hij het idee van een kilometerheffing voor personenwagens genegen is. Hij wil die heffing wel enkel “weloverwogen en bestudeerd” invoeren. Er staan twee proefprojecten op til, waarvan één over de theoretische onderbouw de komende weken aanvangt. Sinds 1 april heeft ons land al een kilometerheffing voor vrachtwagens. Ook daartegen kwam fel protest uit Nederland.

Brusselse ring

Weyts reageert maandag ook op het verzet van de Brusselse regeringspartij CDH tegen zijn plannen voor de verbreding van de Brusselse ring. In de kranten Le Soir en La Dernière Heure gaven CDH en PS te kennen zich door de Vlamingen gepasseerd te voelen met de werken aan de Brusselse ring, op Vlaams grondgebied.

“De contacten met het Brussels Gewest lopen en die lopen goed. Brussel heeft ook alles te winnen bij de gigantische investeringen die we vanuit Vlaanderen willen doen. Het gaat niet alleen over een verbeterde doorstroming op de ring rond Brussel zelf – door de scheiding van doorgaand en lokaal verkeer – maar naast die investering van 20 km weginfrastructuur, investeren we in 40 km fietspaden en in meer dan 60 km tramverbindingen.”(Belga/SD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content