‘Wetenschappers roepen Schauvliege tot de orde: ‘We dreigen de klok tien jaar terug te draaien’

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Milieu © BELGA

“We dreigen de klok tientallen jaren terug te draaien.” In een opiniestuk vragen 43 professoren van álle Vlaamse en Brusselse universiteiten minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) om niet te besparen op natuur en milieu, en kordater op te treden.

De professoren stellen dat in een dichtbevolkte regio als Vlaanderen de behoefte aan functionele natuur uitermate groot is. Ze verwijten in een opiniestuk dat De Standaard publiceert dat de Vlaamse regering, en meer specifiek minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), onder meer te lang te wachten met cruciale beslissingen op het gebied van natuur­behoud, zoals de bescherming van poldergraslanden.

‘De aanduiding van kleinere natuurgebieden wordt daardoor zo goed als onmogelijk. Dat is toch onbegrijpelijk?’, zegt professor Biologie Patrick Meire (UAntwerpen), een van de medeondertekenaars van de brief.

‘We vragen de Vlaamse regering om te ­kiezen voor een slim beleid, zonder in een stiefmoederlijke behandeling van leefmi­lieu en biodiversiteit te vervallen. Zoals het er nu voorstaat, riskeren we de klok tientallen jaren terug te draaien.’

Ook de voorstellen die nu circuleren over de afbouw van subsidies voor de aankoop en het beheer van natuurgebieden, baren de professoren grote zorgen. Volgens de wetenschappers flakkert het conflict tussen economie en ecologie weer op. Zo leeft volgens hen het foutieve idee dat de milieuregelgeving economische ontwikkeling in de weg staat. Terwijl men juist meer zou moeten doen: als Vlaanderen een innovatieve topgerio moet worden, moet men investeren in duurzame ontwikkeling, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content