Zonnevlam kan stroom op Aarde doen uitvallen

Een extreme zonnevlam die deze week werd waargenomen, heeft mogelijk een impact op de Aarde.

Tijdens de nacht van Valentijn was de Zon meer dan ooit actief. Toen deed zich de eerste zogenaamde “x-flare” voor van de nieuwe zonnecyclus (die 11 jaar duurt), de 24ste cyclus.

De Koninklijke Sterrenwacht (KSB) waarschuwt dat een plasmawolk zich momenteel richting Aarde voortbeweegt met een vermoedelijke snelheid van 1.000 km/s. Die wolk zal de Aarde donderdag treffen.

Noorderlicht in België
Het ruimteweerteam moet nu in de eerste plaats de magnetische structuur van de wolk proberen te achterhalen. Die bepaalt hoe het magnetisch schild van de Aarde op de impact zal reageren.

Als een aantal voorwaarden zijn voldaan, kunnen we misschien donderdag het noorderlicht waarnemen, zegt de Sterrenwacht.

Extreem ruimteweer kan echter ook voor heel wat schade zorgen en satellieten en de stroomvoorziening op Aarde doen uitvallen.

De vorige zonnevlam van die grootte dateert van december 2006. Sommigen opperden in 2009 zelfs dat de Zon zogenaamd “dood” zou zijn. Maar niets is minder waar, aldus de KSB.

Verdacht rustig

De zwaarste geregistreerde zonnestorm ooit vond plaats in 1856. Van elektriciteit was op aarde evenwel nog geen sprake. De werking van de telegraaf daarentegen, werd wel grondig in de war gestuurd. In 1889 veroorzaakte een zonnestorm in het Canadese Quebec een stroomonderbreking van maar liefst negen uur.

De Amerikaanse National Academie of Science voorspelt dat een hevige zonnestorm, waarbij er een groot aantal geladen deeltjes de Aarde bereiken, 80 procent van de Amerikaanse elektriciteitsnetwerken kan uitschakelen. In een paar seconden tijd zouden miljoenen mensen zonder drinkwater en elektriciteit komen te zitten.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA verwacht dat zo’n storm op korte termijn zou kunnen toeslaan, aangezien de zon de voorbije jaren verdacht rustig is geweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content