Zilver in kledij kan schadelijk zijn

Met het wassen kunnen zilverdeeltjes uit kleding in het water terechtkomen.

Steeds meer fabrikanten van vrijetijdskledij gebruiken zilveren nanodeeltjes om te vermijden dat mensen bij fysieke inspanningen te snel naar zweet gaan ruiken. De deeltjes hebben een sterk antibacterieel effect, waardoor ze in deze context nuttig kunnen zijn.

Maar bij het wassen kan een aantal van die deeltjes loskomen uit de kledij, en via het afvalwater in waterzuiveringsstations terechtkomen. Daar zakken ze tijdens het zuiveringsproces weg in het slib, want zilverdeeltjes worden niet opgelost. Metingen hebben uitgewezen dat als iedereen elk jaar één kous behandeld met zilveren nanodeeltjes zou kopen, de hoeveelheid zilver in het slib dat een restant van de waterzuivering is zou verdubbelen.

Op zichzelf zou dat geen ramp zijn, maar dat slib wordt dikwijls gebruikt als meststof voor de landbouw, en dan kan zilver wel schadelijk zijn, zelfs op lange termijn. De aanwezigheid van zilver in de mestproducten zou de voordelen verbonden aan het toevoegen van fosfaten via het slib volledig teniet kunnen doen.

Het gebruik van zilveren nanodeeltjes in de kledingindustrie is van relatief recente datum, en de hoeveelheid ervan varieert enorm van kledingstuk tot kledingstuk. Toch wordt er nu al opgeroepen tot waakzaamheid om te vermijden dat we zonder het te beseffen een nieuwe vervuilende aanslag op onze leefomgeving beginnen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content