Zijn we allen afkomstig van Mars?

Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie bestaat de kans dat het leven op Aarde eigenlijk ontstaan is op Mars en dat het op meteorieten de oversteek naar onze planeet heeft gemaakt.

Het uitgangspunt van het onderzoek van het Westheimer Institute of Science and Technology in Gainesville (Florida) is dat de omstandigheden op Mars een paar miljard jaar geleden beter waren voor het ontstaan van leven dan op de pas ontstane Aarde. Dat meldt The Guardian.

Voordelen

Professor Steven Brenner, die de studie presenteerde op de Goldschmidt-conferentie van de European Association of Geochemistry in Firenze, wijst onder andere op het tekort aan boor op Aarde, een scheikundig element dat cruciaal wordt geacht bij het ontstaan van leven. Een ander cruciaal element, molybdeen, zou dan weer niet in de juiste toestand aanwezig zijn geweest. Dat komt omdat er drie miljard jaar geleden amper zuurstof op Aarde was.

Zeker is volgens wetenschappers dat beide elementen wel in de geschikte toestand aanwezig waren op Mars. Een ander voordeel van de Rode Planeet is dat ze meer droge gebieden had, terwijl onze pasgeboren Aarde een waterwereld was.

Meteoriet

‘Er lijkt steeds meer bewijs te zijn dat we eigenlijk Marsmannetjes zijn,’ besluit Brenner, ‘dat het eerste leven is ontstaan op Mars en dat via een meteoriet is terechtgekomen op Aarde.’

En gelukkig maar. ‘De Aarde is wel een betere plaats dan Mars om leven in stand te houden. Als onze hypothetische voorouders op Mars waren gebleven, dan zouden we dit verhaal allicht niet hebben kunnen vertellen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content