Wordt de maan een nationaal park?

De Amerikanen willen de Apollo 11-site op de maan tot nationaal park uitroepen.

44 jaar na de eerste maanwandeling is in het Amerikaanse parlement een wetsvoorstel ingediend om de landingssite van Apollo 11 als nationaal park te beschermen.

Toen Neil Armstrong en zijn collega-astronauten met de historische Apollo 11 als eerste mensen ooit voet op de maan zetten, lieten ze heel wat afval achter, waaronder het volledige landingsmechanisme van hun maanlander. Het ding ligt er nog steeds onaangeraakt en onveranderd op de luchtloze en windloze maan, net zoals de iconische afdrukken van de voetstappen van Armstrong en Buzz Aldrin op het maanoppervlak. Voor de Amerikanen is deze landingssite dan ook hetbelangrijkste stukje land in de Amerikaanse geschiedenis en dat moet aldus met respect behandeld worden.

Met de Apollo Lunar Landing Legacy Act willen de Amerikaanse volksvertegenwoordigers Donna Edwards en Eddie Bernice Johnson de zes Apollo-landingssites laten erkennen als ‘Apollo Lunar Landing Sites National Historical Park’ zodat de aanwezige objecten beschermd zijn en de toegang geregeld om de vernieling ervan te voorkomen. Het park moet het Amerikaanse publiek ook inzicht bieden in deze grootse verwezenlijking in de Amerikaanse geschiedenis. Daarnaast willen de twee politici met de wet de Apollo 11-landingssite door de Verenigde Naties laten beschermen als UNESCO-Werelderfgoed.

Kan je de maan claimen?

Toegegeven, de kans dat de site in de nabije toekomst door onzorgvuldige toeristen wordt besmeurd, is wel heel erg klein. Bovendien is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA niet snel van plan om naar de maan terug te keren. China, Japan, Rusland en Indië hebben slechts vage plannen om er heen te gaan tussen 2020 en 2025.

Een groter probleem is de vraag of de Verenigde Staten dit zomaar kunnen doen. Kan een natie zijn wil opleggen aan de rest van de wereld? Bijna 50 jaar geleden tekenden verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, immers de Outer Space Treaty, waarin ze afspraken om geen aanspraak te maken op de maan of andere hemellichamen in de ruimte. Maar, zo beweren experts, in het verdrag wordt geen melding gemaakt van delen van de maan. Wordt ongetwijfed vervolgd. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content