Wilde oester binnen één generatie uitgestorven

© Reuters

De wilde oester verdwijnt razendsnel. Als er niets gedaan wordt, dan verdwijnt die binnen één generatie.

Wereldwijd zijn 85 procent van de oesterbanken afgestorven, zegt wetenschapper Michael Beck van de University of California in The Independent na het grootste onderzoek naar de staat van de wilde delicatesse ooit.

In veertig regio’s wereldwijd werden de afgelopen jaren 144 belangrijke oesterbanken bestudeerd. “De achteruitgang is zo erg dat drie kwart van de overblijvende oestervoorraad terug te brengen is tot vijf locaties in Noord-Amerika”, aldus Michael Beck. “Er schiet maar één procent over van de vroegere befaamde oestergebieden lans de Britse kust (Essex), de Nederlandse Waddenzee, en de baai van Narrangansett (Rhode Island VS), daar zijn ze al functioneel uitgestorven. Als er niets gedaan wordt om de wilde oester te beschermen, dan verdwijnt die binnen één generatie.”

De gezondheidstoestand van de overblijvende oesterbanken is slecht, terwijl de weekdieren nochtans een belangrijke rol in het ecosysteem spelen. “Ze filteren water, fungeren als broedgebieden voor vissen en de oesterbanken beschermen kusten tegen erosie. Op veel plaatsen is die rol al uitgespeeld”.

Olieramp Golf van Mexico
De onderzoekers vragen een oogstverbod voor de gebieden waar minder dan tien procent van de oorspronkelijke oesterbanken overblijft. Overbevissing en het gebruik van sleepnetten, maar ook ziektes doordat exotische soorten tussen de inlandse oesters terecht komen, liggen aan de oorzaak.

Bij opruimwerken na de olieramp in de Golf van Mexico stierven veel oesters omdat er teveel zoet water als “spoelmiddel” gebruikt werd.

De meeste oesters die verkocht worden, zijn gekweekte exemplaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content