Wetenschappers waarschuwen voor gigantische aardbeving in Tokio

© Reuters

Volgens Japanse wetenschappers heeft Tokio 50 procent kans op een nieuwe grote aardbeving in de komende vier jaar.

Een jaar na een van de zwaarste aardbevingen uit de Japanse geschiedenis waarschuwen wetenschappers opnieuw voor een dodelijke aardbeving in de hoofdstad Tokio die duizenden slachtoffers zal eisen en een ongeziene schade zal aanrichten.

Volgens wetenschappers van de universiteit van Tokio heeft de stad, die gebouwd is op het knooppunt van vier tektonische platen, 50 procent kans op een grote aardbeving in de komende vier jaar.
Een simulatie van de overheid suggereert dat een aardbeving met een magnitude van 7.3 in het noordelijke deel van de baai van Tokio op een weekdag ’s avonds zo’n 6.400 doden en 160.000 gewonden zou veroorzaken.

Zo’n 471.000 huizen en gebouwen zouden vernietigd worden, de meeste door branden. Er zou in een keer zo’n 96 miljoen ton afval worden gegenereerd – vier keer meer dan het totaal dat werd achtergelaten door de tsunami van 11 maart.

Meer dan 1 miljoen huishoudens zouden dagenlang zonder water, gas, elektriciteit en telefoon komen te zitten en miljoenen mensen zouden niet thuis kunnen geraken.

Sinds de aardbeving van 11 maart hebben wetenschappers drie keer meer tektonische activiteit gemeten in en rond Tokio.

Groot-Tokio, een van de meest dicht bevolkte plekken ter wereld, wordt elke dag door gemiddeld bijna 1,5 aardbevingen getroffen. Maar de inwoners zijn het ondertussen al zo gewoon om door elkaar geschud te worden dat de meerderheid van de aardbevingen haast zonder veel commentaar voorbij waait.

De stad is zonder twijfel een van de meest aardbevingbestendige plaatsen in de wereld. Zelfs de monsteraardbeving van 9.0 op de schaal van Richter op 11 maart op een afstand van 370 kilometer veroorzaakte weinig structurele schade. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content