Wetenschappers ontwikkelen ‘katervrije’ wijn

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Een wijn waar je geen kater van krijgt en bovendien gezond is? Wetenschappelijk is het alvast mogelijk via genetische manipulatie.

Een heerlijke lentedag met een paar glaasjes wijn kan de volgende dag al eens uitmonden in knetterende hoofdpijn. Wetenschappers aan de University of Illinois hebben nu een manier gevonden om dat te voorkomen door een wijn te ontwikkelen die geen kater veroorzaakt.

Dankzij de fel gecontesteerde techniek van genetische manipulatie kan men immers binnenkort wetenschappelijk verantwoord op café gaan. De Amerikaanse onderzoekers slaagden er immers in om het dna van de gist in wijn en bier te wijzigen zodat die minder schadelijke elementen en meer gezondere voedingscomponenten bevat.

Gezond en pijnloos

Tijdens het gistingsproces komen er giftige stoffen vrij die verantwoordelijk zijn voor een kater, maar wijn bevat tegelijkertijd ook de stof resveratrol die kanker kan tegengaan. Volgens hoofdonderzoeker Yong-Su Jin is zijn team erin geslaagd om een wijn te maken die tot tien keer meer resveratrol bevat.

Genetische manipulatie maakt het tot slot ook mogelijk om de specifieke smaak van een wijn te identificeren en na te maken zodat we er eindeloos van kunnen genieten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Applied and Environmental Microbiology journal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content