Wetenschappers ontwikkelen e-skin

Dankzij de nieuwe “artificiële huid” kunnen robots en protheses gevoelig worden.

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om materialen te creëren die net zoals de menselijke huid verschillende soorten druk kunnen onderscheiden. De e-skin bestaat uit ultrakleine druksensoren die de kleinste drukveranderingen in elektrische signalen omzetten.

De sensoren zijn ingebouwd in flexibele rubbervellen die in verschillende vormen kunnen worden gestretcht. Het materiaal is zo gevoelig dat het zelfs het gewicht van een vlinder kan detecteren.

Wetenschappers worstelden in het verleden al langer met de vraag hoe ze robots kunnen aanleren hoeveel kracht ze moeten gebruiken om objecten vast te houden.

Wijnglazen

“Mensen weten hoe ze iets delicaat zoals een ei moeten vasthouden zonder het te breken”, zegt Ali Javey van de universiteit van Californië. “Als we ooit een robot willen creëren die bijvoorbeeld de afwasmachine kan leegmaken, moeten we zeker zijn dat hij de wijnglazen niet breekt. Maar we willen tegelijk ook dat hij een grote pot kan vastnemen zonder hem te laten vallen.”

Met deze ontdekking hopen de wetenschappers ook dat ze een vorm van gevoel kunnen teruggeven aan protheses, al is er verder onderzoek nodig naar hoe het materiaal kan geïntegreerd worden met het menselijke zenuwstelsel.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het magazine Nature Materials.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content