Waarom we beter geen extraverte mensen naar Mars sturen

© Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Extraverte persoonlijkheden kunnen voor problemen zorgen op toekomstige Marsmissies, zeggen psychologen.

Terwijl de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa haar zinnen op de planeet Mars heeft gezet, onderzoeken psychologen welke persoonlijkheidstypes het best met elkaar kunnen samenwerken op een dergelijke lange reis.

Uit een nieuwe studie, die door Nasa werd gesponsord, blijkt het aan boord hebben van een extraverte persoon op lange ruimtemissies, zoals bijvoorbeeld een missie naar de planeet Mars die in zijn totaliteit zo’n drie jaar zou duren, verschillende nadelen kan hebben.

Zo zijn extraverte mensen spraakzaam, maar zou hun sociale geaardheid hen in afgesloten en geïsoleerde omgevingen op lange termijn opdringerig kunnen doen lijken. ‘We spreken over een heel klein voertuig, waarin mensen zich in een heel beperkte, geïsoleerde ruimte bevinden’, zegt onderzoeker Suzanne Bell van de DePaul University in Chicago in de Huffington Post. ‘Extroverten hebben het ietwat moeilijker in een dergelijke situatie.’ Wanneer één crewlid voortdurend wil praten, terwijl de andere leden minder sociaal zijn, ‘kan dit heel vervelend worden’ in zo’n omgeving, aldus Bell.

Bell en haar collega’s bestudeerden vorige studies over teams die leefden in gelijkaardige omgevingen als die van een lange ruimtemissie, waaronder zowel simulaties van ruimtemissies van meer dan 100 dagen als missies naar Antarctica.

Doorgaans zijn extraverten – die sociaal, spontaan, energiek en assertief zijn – een goede aanwinst voor een team omdat ze hun mening zeggen en gesprekken aangaan over wat er moet gebeuren. Dankzij hun sociale interacties hebben extraverten een goed idee van wie wat in een team weet, wat dan weer de coördinatie ten goede komt.

Alleen introverten naar Mars?

Maar een openhartig persoon in geïsoleerde omgevingen heeft ook verschillende nadelen. ‘In één bepaalde studie van een ruimtemissie werd een extravert teamlid door twee andere, meer gereserveerde, leden verbannen omdat ze vonden dat hij te direct was en te veel zijn mening verkondigde’, zegt Bell. Bovendien kunnen extraverte persoonlijkheden zich moeilijker aanpassen aan omgevingen waar er weinig mogelijkheden zijn voor nieuwe activiteiten en sociale interacties, zeggen onderzoekers.

Worden alle extraverte astronauten dan uitgesloten voor toekomstige Marsmissies? Niet noodzakelijk. Er zijn meer gedetailleerde studies nodig naar het functioneren van extraverten in zulke teams en naar trainingsprogramma’s die problemen kunnen voorkomen.

‘Een team met alleen maar introverte mensen is trouwens ook geen oplossing is’, zegt Bell. ‘De vraag is, waar ligt het evenwicht, en wanneer we dat gevonden hebben, wat kunnen we met trainingen doen om de compatibiliteit te vergroten?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content