Waarom u nooit een aap mag vertrouwen

© Reuters

Liegen is niet eigen aan de mens, maar ontstond mogelijk in het dierenrijk.

We vertellen allemaal wel eens een leugentje en wetenschappers denken te hebben ontdekt waarom.

De kunst van het liegen en bedriegen is mogelijk ontstaan om beter allianties te kunnen vormen, aan voedsel te geraken en te paren, zo blijkt uit een studie van gedragspatronen bij 24 verschillende primatensoorten. Misleidend gedrag komt namelijk meer voor bij dierensoorten die meer samenwerken.

‘Onze vergelijkende analyse toont aan dat hoe meer een soort samenwerkt, hoe meer ze zich inlaat met bedriegerij’, zegt Luke McNally van Trinity College in Dublin. ‘De correlatie tussen bedrog en samenwerking bij niet-mensensoorten suggereert dat samenwerking een belangrijke factor is in de selectie van bedrog tijdens de menselijke evolutie.’

Waardeloze huwelijkscadeaus‘Uiteindelijk is de kunst van het overtuigend liegen tegen elkaar mogelijk geëvolueerd als een direct gevolg van onze coöperatieve natuur’, schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Royal Society B. Ze beweren bovendien dat bedrog nog steeds ‘wijdverspreid’ is in het dierenrijk.

Zo komt liegen ook voor bij spinnen waar mannen waardeloze huwelijkscadeaus schenken aan potentiële partners. Bacteriën proberen dan weer samenwerking van anderen los te krijgen door een overproductie van signalen.

De onderzoekers geloven ook dat liegen verder geëvolueerd is voor andere doeleinden dan het oorspronkelijke doel van allianties smeden. ‘Bedrog kan natuurlijk op veel gebieden voordelig zijn, zoals bijvoorbeeld in het paargedrag en bedreigende situaties.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content