Vlaamse ziekenhuizen in opstand tegen federale quota

Zorgnet Vlaanderen wil dat de quota voor NMR-scans worden afgeschaft.

Zorgnet Vlaanderen roept de ziekenhuizen op om bij de Vlaamse overheid een erkenningsaanvraag in te dienen voor een NMR-toestel. Deze techniek moet toegankelijk worden voor alle patiënten, los van het ziekenhuis waarin ze liggen, vindt Zorgnet.

Een merkwaardige démarche, zo schrijft het vakblad ‘De Specialisten’, aangezien het hier om federale materie gaat en minister van ‘lopende zaken’ Onkelinx geen mandaat heeft om dit te veranderen.

Een NMR-scan wordt gebruikt om een correcte diagnose te stellen. Omdat er geen ioniserende straling vrijkomt, verkiest het Riziv NMR’s boven CT-scans. Bij nucleaire magnetische resonantie (NMR) maakt men immers gebruik van radiogolven om beelden van de binnenkant van het lichaam te maken. Bij CT’s gebruikt men potentieel schadelijke röntgenstralen.

Medische consumptie
Momenteel geldt een stop omdat het quotum voor de toestellen is bereikt. De overheid hoopt daarmee de medische consumptie en de kosten in te dijken. Toch heeft ons land zeker geen NMR’s te veel.

Zorgnet vindt dat de techniek toegankelijk moet worden voor alle patiënten, los van het ziekenhuis waarin ze liggen en dat ziekenhuizen zelf moeten kunnen beslissen over hun apparatuur, desnoods op basis van een budget. .

Een kwantitatieve beperking betekent bovendien een inbreuk op het vrij verkeer van goederen en diensten. Dat kan enkel als de wetgever aantoont dat de maatregel “noodzakelijk en evenredig is met een dwingende reden van algemeen belang.” Dat is hier volgens Zorgnet niet het geval. De volksgezondheid is net wél gebaat met meer NMR-toestellen.

Beperken om de expertise te bundelen, is evenmin een argument. Vaak vervangt de NMR immers een CT-scan en dikwijls gaat het over frequent voorkomende ziektebeelden. De waslijst indicaties waarbij NMR het voorkeursonderzoek is, wordt ook elke dag langer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content