Vissen met elektriciteit

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wetenschappers zoeken naarstig naar methodes om de zeevisserij te verbeteren.

Vissen met sleepnetten veroorzaakt niet alleen schade aan de zeebodem, er worden daarbij ook veel ongewenste vissen gevangen, en het kost veel energie. Een alternatief zien sommige wetenschappers zien in wat ze pulsvisserij noemen: vissen met korte elektrische schokken die in het water worden losgelaten. Garnalen en bodemvissen worden door de schokken opgeschrikt, waardoor ze – al dan niet verdoofd – in de netten terechtkomen. Die netten slepen niet meer over de bodem.

Eitjes en larven van de tong en kabeljauw ondervinden geen hinder van elektrische pulsen

Op die methode is kritiek gekomen, omdat de elektrische stoten hinderlijk zouden zijn voor eitjes en jongen van onder meer de tong en de kabeljauw. Voor de Belgische kust wordt de techniek gebruikt voor garnaalvisserij. In dezelfde ondiepe wateren zwemmen voor de visserij belangrijke soorten in hun eerste levensstadia.

Marieke Desender van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek onderzocht de kwestie, en publiceerde er samen met haar collega’s over in onder meer het vakblad Marine and Coastal Fisheries. Na een reeks experimenten kwamen ze tot de conclusie dat er geen merkbare neveneffecten op de vispopulaties zijn. Ook hondshaaien ondervinden geen hinder van de techniek, hoewel ze organen hebben waarmee ze elektrische pulsen uitgezonden door prooidieren detecteren.

Europa overweegt een ban op het gebruik van elektriciteit voor de visserij. De resultaten van Desenders onderzoek zullen worden gebruikt om de Europese Commissie te overtuigen van de vele voordelen van de pulstechniek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content