Vanonder het State House - waar het parlement en de regering van de staat zetelen - in Boston, Massachusetts werd onlangs een kleine verroeste doos opgegraven door arbeiders die een lek moesten dichten. Een 220 jaar oude herinnering aan de eerste jaren van de Verenigde Staten.

Het waren de revolutionaire oorlogshelden Sam Adams en Paul Revere uit de Amerikaanse schoolboeken, die de capsule in 1795 onder het State House plaatsten. Dat om het gebouw, de stad en de nakende 20ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid te herdenken.

Adams was de gouverneur van Massachusetts en werd bekend om het aanwakkeren van de Boston tea party en de breuk met Groot-Brittannië. Revere wordt nog bezongen om de nachtelijke rit naar Lexington en Concord om er de plaatselijke revolutionairen te waarschuwen voor de Britse troepen.

Kranten uit jaren 1850

De conservator van Bostons Museum voor Schone Kunsten, Pam Hatchfield, kreeg de eer om als eerste de inhoud van het doosje te aanschouwen. Samen met de directeur van het Massachusetts Archives and Commonwealth Museum Michael Comeau bracht ze langzaam de stukken aan het licht: zoals verwacht dateerde de eerst ontdekte inhoud uit de jaren 1850.

Toen groef een andere groep arbeiders per ongeluk de originele tijdcapsule op, zo schrijft The Guardian. In 1855 werd de originele ceremonie van Adams en Revere nagebootst met een andere kist uit een koperen legering gevuld met nieuwe voorwerpen uit een ander tijdperk.

Het was pas na het verwijderen van verschillende lagen kranten - zoals de Boston Bee en de Daily Traveler - en muntstukken - zoals penny's en een kwartdollar - uit hetzelfde era, dat het duo aan de waardevolle spullen van Adams en Revere kwam.

Munten en een koperen medaille van George Washington., Reuters
Munten en een koperen medaille van George Washington. © Reuters

Medaille van Washington

Een koperen medaille van George Washington - generaal van de Amerikaanse legers en president van de Verenigde Staten; muntstukken uit de jaren 1780 met adelaars en indianen en een munt uit 1652 met een pijnboom: de kolonie sloeg eigen munten (illegaal geld) tijdens het Gemenebest na de executie van Karel I van Engeland in 1649 en werd daar bij het aantreden van Karel II in 1660 meteen voor bestraft.

Daarna haalde Hatchfield een afdruk van de zegel van de Commonwealth van Massachusetts naar boven, een kopie van de titelpagina van de eerste opschriften van de kolonie uit de jaren 1600, en uiteindelijk een zilveren plaat voor de 4 juli-viering waarin de namen van Adams, Revere en William Scollay (een derde oorlogsheld die de tijdcapsule mee begroef) gegraveerd waren. De plaat zou door Revere gemaakt kunnen zijn, aangezien hij een zilversmid was.

Een zilveren plaat met de namen van Sam Adams, Paule Revere en William Scollay., Reuters
Een zilveren plaat met de namen van Sam Adams, Paule Revere en William Scollay. © Reuters

De inhoud van de eeuwenoude tijdcapsule zal in het museum worden tentoongesteld na restauratiewerken. Maar de kans bestaat dat het kistje inclusief de inhoud uiteindelijk weer in de hoeksteen van het State House zal verdwijnen.

Vanonder het State House - waar het parlement en de regering van de staat zetelen - in Boston, Massachusetts werd onlangs een kleine verroeste doos opgegraven door arbeiders die een lek moesten dichten. Een 220 jaar oude herinnering aan de eerste jaren van de Verenigde Staten.Het waren de revolutionaire oorlogshelden Sam Adams en Paul Revere uit de Amerikaanse schoolboeken, die de capsule in 1795 onder het State House plaatsten. Dat om het gebouw, de stad en de nakende 20ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid te herdenken.Adams was de gouverneur van Massachusetts en werd bekend om het aanwakkeren van de Boston tea party en de breuk met Groot-Brittannië. Revere wordt nog bezongen om de nachtelijke rit naar Lexington en Concord om er de plaatselijke revolutionairen te waarschuwen voor de Britse troepen.De conservator van Bostons Museum voor Schone Kunsten, Pam Hatchfield, kreeg de eer om als eerste de inhoud van het doosje te aanschouwen. Samen met de directeur van het Massachusetts Archives and Commonwealth Museum Michael Comeau bracht ze langzaam de stukken aan het licht: zoals verwacht dateerde de eerst ontdekte inhoud uit de jaren 1850.Toen groef een andere groep arbeiders per ongeluk de originele tijdcapsule op, zo schrijft The Guardian. In 1855 werd de originele ceremonie van Adams en Revere nagebootst met een andere kist uit een koperen legering gevuld met nieuwe voorwerpen uit een ander tijdperk.Het was pas na het verwijderen van verschillende lagen kranten - zoals de Boston Bee en de Daily Traveler - en muntstukken - zoals penny's en een kwartdollar - uit hetzelfde era, dat het duo aan de waardevolle spullen van Adams en Revere kwam.Een koperen medaille van George Washington - generaal van de Amerikaanse legers en president van de Verenigde Staten; muntstukken uit de jaren 1780 met adelaars en indianen en een munt uit 1652 met een pijnboom: de kolonie sloeg eigen munten (illegaal geld) tijdens het Gemenebest na de executie van Karel I van Engeland in 1649 en werd daar bij het aantreden van Karel II in 1660 meteen voor bestraft. Daarna haalde Hatchfield een afdruk van de zegel van de Commonwealth van Massachusetts naar boven, een kopie van de titelpagina van de eerste opschriften van de kolonie uit de jaren 1600, en uiteindelijk een zilveren plaat voor de 4 juli-viering waarin de namen van Adams, Revere en William Scollay (een derde oorlogsheld die de tijdcapsule mee begroef) gegraveerd waren. De plaat zou door Revere gemaakt kunnen zijn, aangezien hij een zilversmid was.De inhoud van de eeuwenoude tijdcapsule zal in het museum worden tentoongesteld na restauratiewerken. Maar de kans bestaat dat het kistje inclusief de inhoud uiteindelijk weer in de hoeksteen van het State House zal verdwijnen.