Van een komeetlanding tot 4D-printing: Wat brengt de wetenschap in 2014?

In 2014 treedt donkere materie voor het voetlicht © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

2014 wordt het jaar van 4D-printing, grafeen en donkere materie. Maar meer nog wordt het komende jaar cruciaal voor ons klimaat.

Rosetta-missie naar komeet

Tien jaar geleden lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de ruimtesonde Rosetta naar de komeet 67P/ Churyumov-Gerasimenko. Dit jaar zullen beide tortelduifjes elkaar eindelijk ontmoeten. Op 20 januari ontwaakt de ruimtesondenamelijk namelijk uit haar winterslaap. In augustus zal Rosetta zich in de nabijheid van de 4 km brede ijsklomp bevinden waarna ze in november zal proberen om een komeetlander, genaamd Philae, op het oppervlak van het ruimteobject te plaatsen. Deze ruimterodeo zal plaatsvinden op een afstand van 450 miljoen km van de zon. Niet te missen!

Donkere materie

In 2014 treedt donkere materie voor het voetlicht. Naar schatting maken mysterieuze deeltjes van deze donkere materie zo’n kwart van het universum uit, maar er is nog maar weinig over geweten. Wetenschappers hopen dit jaar de zeldzame gelegenheden mee te maken waarop donkere materie tegen gewone materie botst. De Large Underground Xenon detector (LUX), die zich op de bodem van een goudmijn bevindt in South Dakota, wordt opnieuw aangezet en zal dieper dan ooit graven in de jacht naar deze enigmatische substantie.

Ook de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02) in het Internationaal Ruimtestation ISS is op zoek naar donkere materie. De eerste resultaten werden in april 2013 bekend gemaakt en waren alvast veelbelovend.

4D-printing

Als u nu pas hebt kennis gemaakt met 3D-printing, dan bent u nu al hopeloos gedateerd. In 2014 draait alles rond 4D-printing met als extra dimensie ’tijd’. Objecten zullen ‘zichzelf maken’ door van vorm te veranderen nadat ze geprint zijn en geactiveerd worden. Of wat dacht u van een geprinte camembert die uit zichzelf zal rijpen? Sciencefiction? Wait and see!

CERN viert 60e verjaardag

’s Werelds grootste fysicalaboratorium viert zijn 60e verjaardag en dat gaat gepaard met verschillende speciale evenementen. Maar op wetenschappelijk vlak zal het instituut dit jaar maar weinig het nieuws halen aangezien de Large Hadron Collider (LHC) tot 2015 stil ligt. ’s Werelds krachtigste deeltjesversneller ondergaat momenteel renovatiewerken om zijn kracht te verdubbelen.

Grafeen

In 2013 maakten we al kennis met grafeen, een nieuwe vorm van koolstof met de dikte van één atoom. Het is 200 keer beter bestand tegen breken dan staal, wat maakt dat het een van de sterkste materialen is die momenteel bekend zijn. Het is ook een goede geleider van elektriciteit en warmte waardoor het materiaal uitermate geschikt is voor de productie van transparante touchscreens. Het ‘wondermateriaal’ wordt nu al gebruikt in condooms en microscopen, maar zal in 2014 vooral bekend worden dankzij zijn toepassing in plooibare touchscreens op smartphones.

Klimaatverandering

De komende 12 maanden worden cruciaal voor het klimaat. De Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering, die in 2013 de mens als ‘dominante oorzaak’ van de opwarming van de aarde aanduidde, brengt in 2014 twee belangrijke rapporten uit.

In maart komt een rapport uit over de impact van de stijgende temperaturen. Het rapport in april zal gaan over hoe de wereld de gassen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming kunnen beperken of verminderen.

De inhoud van deze rapporten zal ongetwijfeld een invloed hebben op de politiek. De wereldleiders zijn immers door VN-secretaris-Generaal Ban Ki-moon uitgenodigd op een belangrijke klimaattop in september waar ze verwacht worden pleidooien te houden voor het inperken van uitlaatgassen met als hoogtepunt de jaarlijkse VN-Klimaatconferentie in Lima (Peru) eind december.

Misschien blazen deze afspraken in 2014 de zoektocht naar een wereldwijd klimaatakkoord tegen het einde van 2015 in Parijs nieuw leven in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content