Uw zongebrande huid helpt racisme tegengaan

Als blanke mensen hun eigen huidskleur als donker percipiëren, zijn ze minder negatief over mensen met een donkere huidskleur.

De onderzoekers onderzochten bij een blank testpubliek de impliciete attitudes tegenover mensen met een donkere huid. Ze gebruikten daarvoor Rubber Hand Illusion, een techniek waarbij de illusie wordt gewekt dat een rubberen hand deel uitmaakt van het eigen lichaam. Zo wilde het team nagaan wat het effect van die illusie zou zijn op raciale vooringenomenheid indien die hand een donkere kleur had.

De deelnemers moesten naar een nephand met een donkere huidskleur kijken, terwijl op hetzelfde moment hun eigen hand werd aangeraakt. Zowel voor als na het experiment werden hun raciale attitudes opgemeten. Die bleken positiever te worden naarmate de illusie van ‘eigenheid’ intenser werd.

Illusie van gelijkheid

‘Deze studie heeft belangrijke implicaties voor het veranderen en verminderen van negatieve houdingen’, zegt onderzoekster Lara Maister in een persbericht. ‘De gepercipieerde gelijkenis tussen lichte en donkere huid zorgt voor een gevoel van overlapping. Dat vermindert de negatieve attitudes doordat de deelnemers minder verschil zien tussen zichzelf en mensen met een donkerdere huidskleur.’

‘Dergelijke negatieve houdingen ontstaan vaak op erg jonge leeftijd en blijven relatief stabiel tijdens het opgroeien’, legt Manos Tsakiris, die het onderzoek leidde, uit. ‘Door te begrijpen hoe onze hersenen zintuiglijke informatie over ons eigen lichaam en dat van anderen verwerken, kunnen we die houdingen positief beïnvloeden.’ (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content