Twin Towers leven voort in de ruimte

© Reuters

Twee Marsrobotten, gemaakt van aluminium van de Twin Towers, kunnen miljoenen jaren in de ruimte overleven.

De Marsrovers Spirit and Opportunity, die sinds 2004 het oppervlak van de Rode Planeet verkennen, zijn uitgerust met aluminium dat werd verzameld van het World Trade Center na de terroristische aanslagen van 11 september 2001, als symbool van kracht, waardigheid en herinnering.

Het bedrijf Honeybee Robotics in Manhattan, dat verantwoordelijk is voor de boorinstrumenten van de robots, kwam na de aanslagen op het idee om van de robots interplanetaire monumenten te maken om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. De ingenieurs slaagden erin om aluminium van de Twin Towers te bemachtigen en verwerkten dat in de kabelomhulsels van de boor. Aan de buitenkant werd de Amerikaanse vlag bevestigd.

Hoopvol

“Het doet me deugd om te weten dat een stukje van het World Trade Center op Mars is. Het contrasteert de destructieve natuur van de aanvallers met de bekwaamheid en de hoopvolle houding van de Amerikanen”, aldus Honeybee stichter Stephen Gorevan.

De missie van Spirit is ondertussen afgerond, maar Opportunity onderzoekt nog steeds de rotsen van de Endeavour Crater op Mars. Dankzij de koude en droge Martiaanse omgeving zullen de Marsrovers miljoenen jaren op de Rode Planeet kunnen overleven, liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content