De tombe werd ontdekt door Tsjechische archeologen in Aboesir, ten zuidoosten van Gizeh en ten zuidwesten van Caïro. In de oude dodenstad van de vroegere Egyptische hoofdstad Memphis zijn verscheidene piramides gewijd aan farao's van de Vijfde Dynastie.

Mysterieuze echtgenote

Het gaat om de tombe van een onbekende koningin, maar vermoedelijk de vrouw van farao Neferefre, die 4.500 jaar geleden regeerde en evengoed zijn plaatsje op de site heeft. Want het graf van de mysterieuze vrouw werd namelijk in het complex van de farao gevonden, zo stelt Miroslav Barta, die de missie van het Tsjechisch Instituut van Egyptologie leidt. 'Wat ons doet vermoeden dat de koningin zijn echtgenote was', verklaarde hij volgens Agence France-Presse.

De naam van Neferefres echtgenote was niet bekend voor de opgraving, aldus minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damaty in een statement. Hij verwees volgens AFP naar de koningin als Khentakawess, eraan toevoegend dat 'voor het eerst de naam ontdekt werd van de koningin die voor de ontdekking van haar tombe onbekend was geweest'.

Vijfde Dynastie

Die naam is echter geen unicum, ze zou Khentakawess III heten aangezien twee voorgaande koninginnen, die wel al geïdentificeerd werden, dezelfde naam droegen.

De naam en rang van de koningin waren gegraveerd in de binnenmuren van de tombe, waarschijnlijk door de bouwers, zei Damaty. 'Deze ontdekking zal ons helpen meer te weten te komen over bepaalde onbekende aspecten van de Vijfde Dynastie. Gedurende die periode en de Vierde Dynastie werden de eerste piramides gebouwd', citeert AFP de minister.

De tombe dateert uit halverwege de Vijfde Dynastie, aldus nog het ministerie: of omstreeks 2.994 - 2.345 v.C. De archeologen vonden er ook zo'n 30 gebruiksvoorwerpen, 24 ervan uit kalksteen en vier uit koper.

De tombe werd ontdekt door Tsjechische archeologen in Aboesir, ten zuidoosten van Gizeh en ten zuidwesten van Caïro. In de oude dodenstad van de vroegere Egyptische hoofdstad Memphis zijn verscheidene piramides gewijd aan farao's van de Vijfde Dynastie. Het gaat om de tombe van een onbekende koningin, maar vermoedelijk de vrouw van farao Neferefre, die 4.500 jaar geleden regeerde en evengoed zijn plaatsje op de site heeft. Want het graf van de mysterieuze vrouw werd namelijk in het complex van de farao gevonden, zo stelt Miroslav Barta, die de missie van het Tsjechisch Instituut van Egyptologie leidt. 'Wat ons doet vermoeden dat de koningin zijn echtgenote was', verklaarde hij volgens Agence France-Presse.De naam van Neferefres echtgenote was niet bekend voor de opgraving, aldus minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damaty in een statement. Hij verwees volgens AFP naar de koningin als Khentakawess, eraan toevoegend dat 'voor het eerst de naam ontdekt werd van de koningin die voor de ontdekking van haar tombe onbekend was geweest'.Die naam is echter geen unicum, ze zou Khentakawess III heten aangezien twee voorgaande koninginnen, die wel al geïdentificeerd werden, dezelfde naam droegen.De naam en rang van de koningin waren gegraveerd in de binnenmuren van de tombe, waarschijnlijk door de bouwers, zei Damaty. 'Deze ontdekking zal ons helpen meer te weten te komen over bepaalde onbekende aspecten van de Vijfde Dynastie. Gedurende die periode en de Vierde Dynastie werden de eerste piramides gebouwd', citeert AFP de minister.De tombe dateert uit halverwege de Vijfde Dynastie, aldus nog het ministerie: of omstreeks 2.994 - 2.345 v.C. De archeologen vonden er ook zo'n 30 gebruiksvoorwerpen, 24 ervan uit kalksteen en vier uit koper.