Al decennialang proberen wetenschappers de link te ontdekken tussen verschillende kleinere roofdieren die mogelijk geëvolueerd zijn tot het enorme roofdier, dat in de volksmond ook de T-Rex wordt genoemd.

Een tot voor kort onbekende dinosaurus leefde 90 miljoen jaar geleden en past binnen een 20 miljoen jaar lange kloof die er bestond tussen de familie van de Tyrannosaurus Rex, aldus de wetenschappers van het Amerikaanse National Museum of Natural History in Washington.

Scherp gehoord, en pienter

De onderzoekers ontdekten de "missing link" in een dinosaurus ter grootte van een paard, nadat in Oezbekistan verschillende beenderen gevonden werden. Ze menen dat het dier, dat ze Timurlergia euotica noemden, een kleine en lenige jager was met mesachtige tanden die het gebruikte om vlees te eten en waarschijnlijk jaagde op grote planteneters. De wetenschappers gaan er nu van uit dat de fossielen die al werden aangetroffen in de T-Rexfamilie aantonen dat de vele kleinere en minder intelligente dinosaurussen geëvolueerd zijn tot de uiterst intelligente Tyrannosaurus Rex in een periode van 70 miljoen jaar.

"De voorgangers van de T-Rex zouden erg op de Timurlergia geleken hebben, die de grootte van een paard hadden en grote hersenen en een scherp gehoor hadden", zegt ook Steve Brusatte van de universiteit van Edinburgh. "Pas nadat hun slim brein en hun zintuigen evolueerden, groeiden ze tot de kolossale grootte van de T-Rex." Van een dier ter grootte van een paard evolueerde het naar een 12 meter hoge kolos die tonnen woog.

(Belga/RR)

Al decennialang proberen wetenschappers de link te ontdekken tussen verschillende kleinere roofdieren die mogelijk geëvolueerd zijn tot het enorme roofdier, dat in de volksmond ook de T-Rex wordt genoemd. Een tot voor kort onbekende dinosaurus leefde 90 miljoen jaar geleden en past binnen een 20 miljoen jaar lange kloof die er bestond tussen de familie van de Tyrannosaurus Rex, aldus de wetenschappers van het Amerikaanse National Museum of Natural History in Washington. De onderzoekers ontdekten de "missing link" in een dinosaurus ter grootte van een paard, nadat in Oezbekistan verschillende beenderen gevonden werden. Ze menen dat het dier, dat ze Timurlergia euotica noemden, een kleine en lenige jager was met mesachtige tanden die het gebruikte om vlees te eten en waarschijnlijk jaagde op grote planteneters. De wetenschappers gaan er nu van uit dat de fossielen die al werden aangetroffen in de T-Rexfamilie aantonen dat de vele kleinere en minder intelligente dinosaurussen geëvolueerd zijn tot de uiterst intelligente Tyrannosaurus Rex in een periode van 70 miljoen jaar. "De voorgangers van de T-Rex zouden erg op de Timurlergia geleken hebben, die de grootte van een paard hadden en grote hersenen en een scherp gehoor hadden", zegt ook Steve Brusatte van de universiteit van Edinburgh. "Pas nadat hun slim brein en hun zintuigen evolueerden, groeiden ze tot de kolossale grootte van de T-Rex." Van een dier ter grootte van een paard evolueerde het naar een 12 meter hoge kolos die tonnen woog.(Belga/RR)