Steenmarter die deeltjesversneller saboteerde krijgt eeuwige roem

© iStock

Een onfortuinlijke steenmarter die dodelijk werd geëlektrocuteerd nadat hij in aanraking kwam met de grootste machine ter wereld, zal nooit vergeten worden.

Een steenmarter die door een stroomstoot aan haar einde kwam bij een deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek CERN is de nieuwste aanwinst van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

De marter legde de deeltjesversneller bij Genève in november 2016 een dag plat door haar geknaag en moest dat met de dood bekopen. Het verschroeide lichaampje is geprepareerd en toegevoegd aan de collectie van ‘dode dieren met een verhaal‘.

De opgezette marter verkeert nu in het gezelschap van andere dieren die aan hun eind kwamen door botsingen met de mensheid. Bijvoorbeeld de McFlurry-egel, die stierf doordat hij met zijn kop in een beker van dit McDonalds-product kwam vast te zitten, en de beroemde Dominomus die in Leeuwarden werd afgeschoten omdat hij het evenement Domino Day 2005 in gevaar dreigde te brengen. De collectie bevat ook een pantsermeerval die operatief uit de keel van een 28-jarige man werd gevist nadat de onfortuinlijke aquariumvis – opzettelijk – levend was ingeslikt.

Homoseksuele necrofilie bij de wilde eend

Volgens de directeur van het museum, Kees Moeliker, toont de collectie aan dat dieren steeds meer botsen met de mens, met dramatische gevolgen voor beide soorten. Hoe Moeliker op het idee kwam om een dergelijke expo op te starten? In 1995 vloog een mannelijke eend tegen de glazen façade van het museum en stierf. Een andere mannelijke eend verkrachtte daarop de dode eend gedurende 75 minuten. Het incident veroorzaakte heel wat ophef onder biologen, maar Moeliker, zelf bioloog, won er wel een igNobelprijs mee nadat hij zijn observaties had gepubliceerd.

Het is niet de eerste keer dat de deeltjesversneller het slachtoffer wordt van een steenmarter. Eigenlijk had Moeliker al zijn zinnen gezet op een soortgenoot van de nu bemachtigde steenmarter, die in april vorig jaar de deeltjesversneller een week lang platlegde door kortsluiting te veroorzaken en dat eveneens met de dood moest bekopen. Maar het kadaver van dat dier was al door de bedrijfsbrandweer vernietigd.

Partner Content