Steeds meer aanwijzingen dat ook chimpansees rouwen

Er zijn aanwijzingen dat chimpansees rouwen bij het overlijden van een soortgenoot. © .

Het lijkt er steeds meer op dat chimpansees rouwen als een van hun naasten sterft, zo blijkt uit een nieuwe studie die het sociale gedrag van de dieren onder de loep nam.

De wetenschappers baseerden zich op beelden uit 2011 waarop de schijnbaar treurige reacties van 22 chimpansees rond het dode lichaam van een groepslid te zien zijn. De dieren verzamelen gedurende zo’n twintig minuten rond hun dode soortgenoot, ondanks een poging van de bewakers om de dieren met voedsel van de dode weg te houden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het viel de onderzoekers op dat de chimpansees het lichaam van het gestorven dier teder aanraakten en vrij lang stil zaten rond hun overleden soortgenoot. “Chimpansees doen dat nooit in andere contexten”, zegt primatoloog Edwin van Leeuwen van de St Andrews University in Schotland aan de BBC. “Normaal is er altijd wel heel wat drukte en activiteit bij de dieren.”

Op het einde van het filmpje is een vrouwelijke chimpansee te zien die teder de tanden van de overledene probeert te poetsen met een grassprietje. Dat zou ook heel opmerkelijk zijn, omdat zo’n intiem gedrag bijna nooit voorkomt bij de dieren.

Infecties

Het rouwtafereel vond plaats in het Afrikaanse land Zambia, waar de chimpansees worden opgevangen in een reservaat na hun redding uit de illegale handel. Toezichthouders noemden het gestorven dier Thomas. De aap stierf op 9-jarige leeftijd, wellicht aan virale en bacteriële infecties.

Thomas verloor zijn moeder op vijfjarige leeftijd, waarna hij een sterke vriendschap ontwikkelde met de oudere chimpansee Pan. Van Leeuwen vertelt aan de Britse BBC dat Thomas zelfs geadopteerd werd door Pan, wat heel bijzonder is bij chimpansees. In de video blijkt Pan zijn dode vriend meermaals te bezoeken.

De onderzoekers stellen evenwel dat voorzichtigheid geboden is bij het interpreteren van het gedrag van de chimpansees. Ze hebben wel hun beelden kunnen vergelijken met video’s uit het verleden. Zo werd zo’n vijf jaar geleden in hetzelfde reservaat in Zambia een moeder gefilmd die zich ontfermde over haar gestorven kind. Uit die vergelijking blijkt dat chimpansees meer aangedaan zouden zijn bij een overlijden van een oudere soortgenoot waarmee de band dus sterker was.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het onderzoek werd gepubliceerd in The American Journal of Primatology. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content