‘Solar Impulse 2 hervat vandaag vlucht rond de wereld’

© AFP

Het Zwitserse vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse 2 zet donderdag normaal gezien zijn reis rond de wereld voort, na een tussenstop van 9 maanden op een eiland in Hawaii.

Dat hebben de piloten verklaard.

Piloot Bertrand Piccard wil donderdag om 05.00 uur (17 uur Belgische tijd) opstijgen van de luchthaven van Kalaeloa op Oahu, voor een 62 uren durende vlucht over de Stille Oceaan richting Mountain View, in Californië. Vanuit Mountain View zal het vliegtuig de Verenigde Staten overvliegen, en zijn tocht via de Atlantische Oceaan voortzetten naar Europa, om daarna weer naar Abu Dhabi te vliegen, waar de tocht begon.

Korte dagen

De Solar Impulse 2, die technologie op basis van groene energie wil promoten, vertrok op 9 maart in Abu Dhabi en legde tot nu toe bijna 18.000 kilometer van de voorziene 35.000 kilometer af. De non-stopvlucht over de Stille Oceaan van 8.200 kilometer – van Nagoya (Japan) tot Oahu – vormde de langste etappe. Tijdens die 5 dagen (en nachten) durende overtocht liep het toestel schade op door oververhitte batterijen, waardoor het op het eiland moest blijven voor herstellingswerkzaamheden.

Tegen de tijd dat een oplossing voor het batterijprobleem was gevonden, waren de dagen te kort en de nachten te lang om de batterijen op te laden, en moest men het vervolg van de tocht langer uitstellen.

De vier elektromotoren van het vliegtuig worden aangedreven door meer dan 17.000 zonnecellen die zich op de vleugels bevinden, en toch is het vliegtuig niet veel zwaarder dan 2.000 kilo.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content