Rusland is ruimteschip kwijt

© Epa

Een onbemande ruimtecargo van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos is bij de lancering neergestort in Siberië. Rusland heeft daarop de lancering van Sojoez-raketten opgeschort.

De Progress M-12M had als bestemming het Internationaal Ruimtestation ISS, maar het ruimteschip kwam tijdens de lancering met een Sojoez-draagraket in de verkeerde baan terecht en stortte neer.

Hooggiftige brandstof

Op de grond raakte niemand gewond. Maar in het crashgebied van het ruimtetuig zijn er meldingen van gezondheidsklachten bij de plaatselijke bevolking. Zo zou er aan boord van de ruimtecargo naar schatting 1,5 ton hooggiftige raketbrandstof zijn geweest. Blootstelling daaraan kan leiden tot hoofdpijn, braken en ademhalingsmoeilijkheden.

De ruimtecargo had meer dan 2,6 ton vracht bij voor de zes opvarenden van het ISS zoals brandstof, water, voedsel, uitrusting, wetenschappelijke apparatuur, reserveonderdelen en persoonlijke spullen. Volgens een bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie beschikken de zes bemanningsleden van het ISS nog over voldoende zuurstof en voedsel om maanden toe te komen en is een ontruiming van het ISS niet nodig.

Lancering Sojoez-raketten opgeschort
De lancering van Sojoez-raketten is opgeschort tot de oorzaken van het ongeval duidelijk zijn. Rakettroepen speuren ondertussen met al hun grondfaciliteiten naar het zoek geraakte ruimtetuig. De volgende bemande vlucht naar het ISS staat gepland voor 22 september. Als die vlucht niet doorgaat, zal de huidige ISS-bemanning langer moeten blijven.

Het was de eerste mislukte lancering van een Progress sinds 1978, maar het is ondertussen wel al de vierde mislukking van een Russische raketlancering op minder dan een jaar tijd. In december faalde een zware Proton-M in de lancering van drie Glonass-satellieten. Op 1 februari kon een lichte Rockot niet de militaire satelliet Geo-IK-2 uitzetten. Op 18 augustus mislukte de lancering van een Proton-M met een Russische telecomsatelliet. De Proton-M is een veel krachtigere draagraket dan de Sojoez.

Na het op stal zetten van de Amerikaanse spaceshuttles zorgen alleen cargo’s van het type Progress voor geregeld vrachtvervoer naar het ISS. Andere bevoorradingen gebeuren met de Europese ATV en de Japanse cargo HTV, maar aan een beduidend lagere frequentie dan de Progress. Bemande Sojoez-capsules kunnen maar in zeer beperkte mate vracht meenemen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content