De Amerikaanse astronaut Scott Kelly maakte op Twitter het historische nieuws bekend dat in het Internationale Ruimtestation (ISS) een zinnia tot bloei is gekomen.

In december tweette Kelly nog een foto van verschrompelde zinnia's. Volgens de astronaut was dat toen geen goed nieuws voor een eventuele menselijke kolonie op Mars. Maar het is dan toch gelukt, zo blijkt.

Wetenschappers kozen voor de zinnia, niet vanwege haar schoonheid, maar om inzicht te krijgen in hoe planten groeien en bloeien bij microzwaartekracht.

Krop sla

Het is niet de eerste keer dat er in de ruimte aan tuinbouw gedaan wordt. Vorig jaar werd op succesvolle wijze een krop sla gekweekt. Het is echter de eerste keer dat er een bloem bloeit. De zinnia is bovendien heel verschillende van sla omdat het gevoeliger is voor omgevingsparameters en lichtkarakteristieken. De bloem vormt bijgevolg een goede voorloper voor de tomatenplant.

Naast de wetenschappelijke waarde, moet de bloem ook wat sfeer brengen voor de crew van het ISS. Planten kunnen immers helpen bij langdurige missies in geïsoleerde, afgesloten en extreme omgevingen, ver weg van de natuur. Ze herinneren de astronauten aan hun band met de Aarde. (TE)

De Amerikaanse astronaut Scott Kelly maakte op Twitter het historische nieuws bekend dat in het Internationale Ruimtestation (ISS) een zinnia tot bloei is gekomen. In december tweette Kelly nog een foto van verschrompelde zinnia's. Volgens de astronaut was dat toen geen goed nieuws voor een eventuele menselijke kolonie op Mars. Maar het is dan toch gelukt, zo blijkt.Wetenschappers kozen voor de zinnia, niet vanwege haar schoonheid, maar om inzicht te krijgen in hoe planten groeien en bloeien bij microzwaartekracht. Het is niet de eerste keer dat er in de ruimte aan tuinbouw gedaan wordt. Vorig jaar werd op succesvolle wijze een krop sla gekweekt. Het is echter de eerste keer dat er een bloem bloeit. De zinnia is bovendien heel verschillende van sla omdat het gevoeliger is voor omgevingsparameters en lichtkarakteristieken. De bloem vormt bijgevolg een goede voorloper voor de tomatenplant. Naast de wetenschappelijke waarde, moet de bloem ook wat sfeer brengen voor de crew van het ISS. Planten kunnen immers helpen bij langdurige missies in geïsoleerde, afgesloten en extreme omgevingen, ver weg van de natuur. Ze herinneren de astronauten aan hun band met de Aarde. (TE)