De astronauten aan boord van het ISS hebben voor het eerst zelfgekweekte Romeinse sla geproefd in het ruimtestation. Eerst proefden ze de sla rauw, daarna werd de sla besprenkeld met een vleugje olijfolie en balsamicoazijn.

Het experiment van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, Veg-01 genaamd, moet de mogelijkheid onderzoeken van vers gekweekte voeding voor lange ruimtereizen, zoals toekomstige Marsmissies. Het is niet de eerste keer dat kosmische sla in de ruimte wordt gekweekt. Een krop Romeinse sla werd eerder al teruggestuurd naar de Aarde om de veiligheid ervan te testen.

Raketsla

Het verdict van astronaut Scott Kelly: 'Het smaakt lekker. Een beetje zoals rucola.' Een enigszins gepaste opmerking aangezien rucola ook gekend is onder de naam 'raketsla'. 'Als we ooit naar Mars gaan, en dat zullen we, dan zullen we een ruimtetuig nodig hebben dat veel duurzamer is', aldus Kelly nog. 'De mogelijkheid om zelf voedsel te kweken, is een grote stap in die richting.'

Verse voeding heeft ook gezondheidsvoordelen voor de astronauten die anders op verwerkte en verpakte goederen moeten overleven. Dankzij de antioxidanten in tomaten en rode sla, kunnen astronauten in de ruimte gezonder zijn, aldus de Nasa. En zelfs gelukkiger, want ook in de ruimte is tuinieren een goede remedie tegen stress. (TE)

De astronauten aan boord van het ISS hebben voor het eerst zelfgekweekte Romeinse sla geproefd in het ruimtestation. Eerst proefden ze de sla rauw, daarna werd de sla besprenkeld met een vleugje olijfolie en balsamicoazijn.Het experiment van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, Veg-01 genaamd, moet de mogelijkheid onderzoeken van vers gekweekte voeding voor lange ruimtereizen, zoals toekomstige Marsmissies. Het is niet de eerste keer dat kosmische sla in de ruimte wordt gekweekt. Een krop Romeinse sla werd eerder al teruggestuurd naar de Aarde om de veiligheid ervan te testen. Het verdict van astronaut Scott Kelly: 'Het smaakt lekker. Een beetje zoals rucola.' Een enigszins gepaste opmerking aangezien rucola ook gekend is onder de naam 'raketsla'. 'Als we ooit naar Mars gaan, en dat zullen we, dan zullen we een ruimtetuig nodig hebben dat veel duurzamer is', aldus Kelly nog. 'De mogelijkheid om zelf voedsel te kweken, is een grote stap in die richting.'Verse voeding heeft ook gezondheidsvoordelen voor de astronauten die anders op verwerkte en verpakte goederen moeten overleven. Dankzij de antioxidanten in tomaten en rode sla, kunnen astronauten in de ruimte gezonder zijn, aldus de Nasa. En zelfs gelukkiger, want ook in de ruimte is tuinieren een goede remedie tegen stress. (TE)