Vrij onverwacht kon in de nacht van vrijdag op zaterdag eerst een aarzelend, daarna een stabiel contact gelegd worden tussen de komeetlander Philae en de ruimtesonde Rosetta. Philae stuurde vanop de komeet 67/P gegevens door, al is het nog niet duidelijk welke en of er bijvoorbeeld gegevens doorgekomen zijn over de bodemstalen die het apparaat genomen heeft.

De leiding van de Europese ruimteorganisatie ESA maakte van het contact gebruik om de lander een sprongetje te laten maken. Dat "sprongetje naar de zon", zoals The Guardian het omschreef, lukte, al was het eerder een wending dan een sprong. Die gebeurde door een springmechanisme in de poten van de lander in werking te stellen. De wending zou inderdaad voor meer zonlicht gezorgd hebben, maar toch viel de lander "in slaap" met een lege batterij, en het contact werd volgens een mededeling van ESA verbroken. "Signaal verloren, geen verdere communicatie meer", zo luidde het in een Tweet van ESA.

Het is nu afwachten of het zonlicht de batterij weer vult.

(RR)

Vrij onverwacht kon in de nacht van vrijdag op zaterdag eerst een aarzelend, daarna een stabiel contact gelegd worden tussen de komeetlander Philae en de ruimtesonde Rosetta. Philae stuurde vanop de komeet 67/P gegevens door, al is het nog niet duidelijk welke en of er bijvoorbeeld gegevens doorgekomen zijn over de bodemstalen die het apparaat genomen heeft. De leiding van de Europese ruimteorganisatie ESA maakte van het contact gebruik om de lander een sprongetje te laten maken. Dat "sprongetje naar de zon", zoals The Guardian het omschreef, lukte, al was het eerder een wending dan een sprong. Die gebeurde door een springmechanisme in de poten van de lander in werking te stellen. De wending zou inderdaad voor meer zonlicht gezorgd hebben, maar toch viel de lander "in slaap" met een lege batterij, en het contact werd volgens een mededeling van ESA verbroken. "Signaal verloren, geen verdere communicatie meer", zo luidde het in een Tweet van ESA. Het is nu afwachten of het zonlicht de batterij weer vult.(RR)