De eerste boring is ongeveer 25 centimeter diep gegaan, maar het is nog afwachten of dat ook bruikbare data heeft opgeleverd en of die kunnen doorgestuurd worden.

'Wij zijn niet zeker dat Philae voldoende energie heeft om de data tijdens het volgende contact door te sturen', maakte landingsmanager Stephan Ulamec bekend op een persbriefing in het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt.

Te weinig zonlicht

Omdat de landing van Philae niet helemaal is gegaan zoals gehoopt, staat de robot niet op zijn voorziene plek. Het afvoeren van de harpoenen om de lander te verankeren, is mislukt. Daardoor is de robot nog twee keer opgeveerd en bevindt hij zich nu in de schaduw van een rots.

Indien Philae op de oorspronkelijke landingsplaats was neergestreken, zou er zeven uur zonlicht per 12,4 'komeetdag' zijn geweest voor het opladen van de secundaire batterij. Nu is dit slechts anderhalf uur. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de Zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn.

De primaire batterij zal waarschijnlijk in de volgende 24 uur leeg zijn. Eenmaal alle energie is opgebruikt, gaat de robot in 'winterslaap'.

Foto's

De verbinding met de Philae is stabiel. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken, met een omvang van millimeters tot meters.

De landing is een primeur in de ruimtevaartgeschiedenis. Wetenschappers hopen door de studie van kometen meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. De Philae gaat onder andere op zoek naar moleculen die een rol hebben kunnen gespeeld voor het opduiken van leven op onze planeet. (Belga/KVDA)

De eerste boring is ongeveer 25 centimeter diep gegaan, maar het is nog afwachten of dat ook bruikbare data heeft opgeleverd en of die kunnen doorgestuurd worden.'Wij zijn niet zeker dat Philae voldoende energie heeft om de data tijdens het volgende contact door te sturen', maakte landingsmanager Stephan Ulamec bekend op een persbriefing in het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt.Omdat de landing van Philae niet helemaal is gegaan zoals gehoopt, staat de robot niet op zijn voorziene plek. Het afvoeren van de harpoenen om de lander te verankeren, is mislukt. Daardoor is de robot nog twee keer opgeveerd en bevindt hij zich nu in de schaduw van een rots.Indien Philae op de oorspronkelijke landingsplaats was neergestreken, zou er zeven uur zonlicht per 12,4 'komeetdag' zijn geweest voor het opladen van de secundaire batterij. Nu is dit slechts anderhalf uur. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de Zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn.De primaire batterij zal waarschijnlijk in de volgende 24 uur leeg zijn. Eenmaal alle energie is opgebruikt, gaat de robot in 'winterslaap'. De verbinding met de Philae is stabiel. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken, met een omvang van millimeters tot meters. De landing is een primeur in de ruimtevaartgeschiedenis. Wetenschappers hopen door de studie van kometen meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. De Philae gaat onder andere op zoek naar moleculen die een rol hebben kunnen gespeeld voor het opduiken van leven op onze planeet. (Belga/KVDA)