Oude vaders doen het goed

Kinderen van oudere vaders lopen op school geen achterstand op.

De gemiddelde leeftijd waarop een Europese vader zijn kinderen krijgt, neemt gestaag toe. Vader worden op een leeftijd waarop je in feite al grootvader had kunnen zijn, is geen uitzondering meer.

Wetenschappers hebben ervoor gewaarschuwd dat het vaderlijke zaad met het ouder worden wat minder ‘fris’ kan zijn, waardoor er desgevallend ook meer kans op problemen met de kinderen zou zijn. Onder meer een achterstand in het normaal functioneren van de hersenfuncties werd als optie naar voren geschoven.

Maar dat is alvast in Zweden niet het geval. Zweedse onderzoekers bestudeerden meer dan honderdduizend kinderen in Stockholm, en vonden geen enkel verschil in de prestaties op school tussen kinderen van een dertiger en van een vijftiger. Dat meldt het vakblad Public Library of Science ONE.

De studie vond dus ook geen bewijs voor het zogenaamde grootvadereffect: het gegeven dat oudere vaders, omdat ze minder aandacht voor hun loopbaan moeten hebben, meer met hun kinderen bezig zijn dan jongere, wat een effect kan hebben op de ontwikkeling van het kroost. Het enige significante verschil dat ze blootlegde, was dat kinderen van jonge vaders (twintigers) het wat minder goed deden op school. Maar dat kon gelinkt worden aan verschillen in de opvoeding tussen de vaders zelf: er was een oververtegenwoordiging van lager opgeleide mannen in de klasse jonge vaders. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content