Oude termieten blazen zich op in contact met een vijand

Oude termieten blazen zich op om vijanden te elimineren.

In de mensenwereld zijn zelfmoordterroristen meestal jonge mannen, maar in de termietenwereld gaat het om oude dieren – te oud waarschijnlijk om nog actief bij te kunnen dragen tot het succes van hun kolonie.

Bioloog Thomas Bourguignon van de ULB en zijn collega’s beschrijven in Science hoe ze bij oude termieten speciale bleekblauwe plekken op het achterlijf opmerkten. Ze waren stomverbaasd toen bleek dat de diertjes met de plekken ontploften als ze opgepakt werden. Ze voerden experimenten uit waarin ze de beestjes confronteerden met andere termieten, en stelden vast dat ze zich opbliezen in contact met een vijand. De stof in de plekken is zo giftig dat elke termiet die ermee in aanraking komt gedood wordt.

Het gif is een mengeling van blauwe kristallen met speeksel en lymfe. Het komt vooral bij oudere dieren voor. Jonge termieten ontploffen zelden, en het gif in hun rug is veel minder sterk dan dat van de oude beestjes. Zo maken die zich op hun oude dag toch nog nuttig voor de gemeenschap. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content