Op zoek naar nieuwe vormen van materie

© Science Photo Library

Vast, vloeibaar en gasvormig zijn de bekendste vormen van materie, maar de de kans groot dat het lijstje met bekende materievormen binnenkort beduidend langer zal worden.

Vast, vloeibaar en gasvormig zijn de bekendste vormen van materie, maar er zijn er ook minder bekende, zoals plasma (een soort vloeibaar gas).

Volgens het vakblad Physical Review Letters is de kans groot dat het lijstje met bekende materievormen binnenkort beduidend langer zal worden. Wetenschappers zijn een resem nieuwe materievormen op het spoor. Hoe solide die zullen zijn, valt echter af te wachten, want ze ontspruiten uit het brein van wiskundigen die vreemde modellen maken van combinaties van bestaande materievormen.

Het denkproces vertrekt bij het concept van de brunniaanse ringen: een bundeling van ringen die op zo’n manier aan elkaar hangen dat het doorknippen van slechts één ring het uiteenvallen van de hele structuur impliceert. Het geheel kan complexer gemaakt worden door hyperstructuren van brunniaanse ringen te creëren, die hetzelfde principe blijven volgen: één link doorknippen en het geheel valt uit elkaar.

Zo ontdekten de wiskundigen een heel gamma nieuwe mogelijkheden om materiestructuren te koppelen. Het resultaat gaf meestal aanleiding tot iets wat erg verschilt van wat tot dusver in de natuur is aangetroffen. Maar de ontdekkers putten hoop uit de vaststelling dat er brunniaanse principes zijn aangetoond in de krachten die atoomkernen op elkaar uitoefenen.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content