Op de vlucht in de ruimte: astronauten steeds meer bedreigd door eigen afval

In de ruimte bevinden zich maar liefst 500.000 stukken ruimteafval in een baan rond de Aarde. © Nasa
Trui Engels Journalist Knack.be

Tientallen jaren van ruimtevaart beginnen hun tol te eisen. In een baan rond onze Aarde begint zich immers een niet ongevaarlijke verkeersopstopping voor te doen.

Voor de tweede keer in twee weken tijd hebben astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS moeten uitwijken voor ruimteschroot. Dit weekend was het opnieuw zover. Het zoveelste uitwijkmanoeuvre van die aard had geen impact op de veiligheid van de bemanning en de werkzaamheden aan boord, beklemtoonde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa.

Eerder moesten dezelfde astronauten al eens tijdelijk in een Sojoez-capsule vluchten wegens naderend ruimteafval. Het ging om een deel van een Russische satelliet dat – zoals berekend was – voorbij het ISS scheerde. Dat de bemanning zich in veiligheid bracht, was een loutere voorzichtigheidsmaatregel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar het valt niet te ontkennen dat de ruimtevaart in toenemende mate hinder van zijn eigen afval ondervindt, met reeds enkele botsingen. Vreemd genoeg zijn er nog geen ongelukken met mensen en ruimteafval gebeurd. Dat komt natuurlijk omdat er heel weinig mensen in de ruimte vertoeven.

Dat kan niet gezegd worden van het ruimtepuin. Er bevinden er zich maar liefst 500.000 stukken ruimteafval in een baan rond de Aarde die zich aan een hoge snelheid voortbewegen. Zelfs een stukje puin de grootte van een knikker kan al een gigantische impact hebben bij een botsing. De Nasa probeert dan ook alle stukken zo veel mogelijk in het oog te houden.

Ruimtevaartorganisaties werken momenteel aan een oplossingen om het probleem van het ruimtepuin aan te pakken, maar de beste oplossing is uiteraard preventie. Daarin past het idee van Elon Musk en zijn bedrijf Space X dat een herbruikbare raket ontwikkelt om astronauten naar de ruimte te sturen en zo de hoeveelheid afval te verminderen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content