Onze voeding bulkt van de kleurstoffen

Zelfs in yoghurt, mayonaise, kaas en vleesbereidingen zitten kleurstoffen.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop controleerde het afgelopen jaar 590 voedingsmiddelen. Daaruit blijkt dat het gebruik van kleurstoffen veel verder gaat dan we vermoeden. Zo ontdekte Test-Aankoop dat kleurstoffen vaker wel dan niet worden gebruikt in onder meer yoghurt, mayonaise, kaas en vleesbereidingen. “Veelal om de afwezigheid van kwaliteitsvolle ingrediënten te maskeren”, aldus Ducart.

Kleurstoffen zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, niet onschadelijk. “Onder meer het gele E102, gebruikt in limonades en gebak, is schadelijk voor jongen kinderen”, aldus de

consumentenorganisatie. “Uit verschillende studies blijkt dat de stof hyperactiviteit kan veroorzaken.”

Test-Aankoop eist een strengere wetgeving, zeker voor het gebruik in basisvoedsel. Nu zijn zowat 50 van de 300 toegelaten voedingsadditieven in Europa kleurstoffen.

Verse worsten

Nog uit het voedselonderzoek blijkt dat vooral de kwaliteit van verse worsten onaanvaardbaar blijft. In meer dan de helft van de gevallen werden ze te warm bewaard bij de supermarkt of de beenhouwer.

Bovendien bevatten 13 van de 33 gemengde worsten die werden getest geen runds- of kalfsvlees. In liefst tien geteste worsten werd de Listeriabacterie aangetroffen en bevat meer dan de helft van de stalen te veel zout, aldus Test-Aankoop.

Italiaanse ham uit Frankrijk

Daarnaast trekt de organisatie fel van leer tegen kunstmatige aroma’s in onze voeding. Uit de tests blijkt dat onder meer

drinkyoghurt voornamelijk kunstmatig op smaak wordt gebracht. Naar echt fruit is het ver zoeken.

Ook wil Test-Aankoop meer wetgeving rond de afkomst van producten. De Italiaanse ham van Match wordt bijvoorbeeld gewoon in Frankrijk geproduceerd en ook de kweek van Ardeense forel blijken onze buurlanden onder de knie te hebben. De consumentenorganisatie heeft een klacht neergelegd bij de federale overheidsdienst Economie en hoopt dat dergelijke praktijken zullen worden verboden.

Lof voor de frituur

Wel had Test-Aankoop lovende woorden voor de sterk verbeterde kwaliteit van frituren en de aanzienlijk gedaalde antibioticawaarden in onze voeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content