Olievlek bedreigt meer dan 600 diersoorten

© Reuters

Experts spreken over 134 vogelsoorten, 445 vissoorten, 45 zoogdieren en 32 reptielen, zoals alligators, kikkers en zeeslangen.

Volgens het overheidsdepartement dat bevoegd is voor natuur en visserij van de Amerikaanse staat Louisiana bedreigt de olievlek in de Golf van Mexico meer dan 600 diersoorten.

Experts spreken over 134 vogelsoorten, 445 vissoorten, 45 zoogdieren en 32 reptielen, zoals alligators, kikkers en zeeslangen. Biologen vrezen bijvoorbeeld voor het risico dat de bruine pelikaan in deze legperiode vis eet die door de olie vervuild is.

Maar ze zijn ook bezorgd over de plevier, de koningsstern en de strandloper. Daarnaast kunnen de tuimelaar, de lamantijn en verschillende walvissen getroffen worden. Ook het habitat van coyotes, vossen en wasberen kan verontreinigd worden. In de regio met een grote visindustrie lopen talrijke vissoorten en schaaldieren gevaar.

Voor de Kemp’ Ridley ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit. De zeeschildpad is al met uitsterven bedreigd en door de olievlek is de migratie van het dier nu ook stilgevallen.

Klein land

Sinds de ontploffing van het olieboorplatform, gehuurd door de Britse oliegigant BP, is de olievlek gegroeid tot 200 op 110 kilometer, zeg maar de omvang van een klein land. Bijna tweehonderd boten en tientallen kilometers drijvende versperringen proberen de bedreigde Amerikaanse kusten te beschermen voor het zwarte goedje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content