De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2014 gaat naar de Japanner Isamu Akasaki (85) van de Meijo Universiteit in Nagoya en de Universiteit van Nagoya in Japan, zijn landgenoot Hiroshi Amano (54) van de Universiteit van Nagoya, en de in Japan geboren Amerikaan Shuji Nakamura (60) van de Universiteit van Californië in Santa Barbara, zo heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt. Zij hebben door de uitvinding van de LED-lampen een revolutie in de lichttechnologie ontketend.

De drie krijgen de meest prestigieuze wetenschapsprijs ter wereld voor de "uitvinding van efficiënt blauw licht uitstralende dioden wat heldere en energiebesparende bronnen van wit licht mogelijk heeft gemaakt", zo titelt de motivering van de jury. De facto gaat het om de uitvinding in het begin van de jaren negentig van de energiebesparende en milieuvriendelijke LED-lampen.

Zonne-energie

"Het drietal slaagde waar alle anderen hadden gefaald", aldus de motivering van de prijs die omgerekend 880.000 euro waard is. "Wij hebben nu langer werkende en meer efficiënte alternatieven voor oudere lichtbronnen". Rode en groene diodes waren immers al een tijd gemeengoed, maar zonder blauw licht was het maken van witte lampen niet mogelijk. De zoektocht duurde meer dan drie decennia.

De Academie beklemtoont ook dat de LED-lamp "zeer veelbelovend" is voor de levenskwaliteit van anderhalf miljard mensen over de wereld die geen voeding door een elektriciteitscentrale hebben. De door de laureaten, zowel in de wetenschappelijke als industriële middens uitgevonden lamp kan immers door zonne-energie worden gevoed.

Belg

Vorig jaar kaapten zoals verwacht de Schot Peter Higgs en de Belg François Englert de prijs in de wacht voor hun theorievorming over het elementair higgsboson-deeltje waarvan het bestaan enkele jaren geleden werd bevestigd.

Maandag ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar het Noorse echtpaar May-Britt en Edvard Moser alsmede de Amerikaanse Brit John O'Keefe. (Belga/TE)

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2014 gaat naar de Japanner Isamu Akasaki (85) van de Meijo Universiteit in Nagoya en de Universiteit van Nagoya in Japan, zijn landgenoot Hiroshi Amano (54) van de Universiteit van Nagoya, en de in Japan geboren Amerikaan Shuji Nakamura (60) van de Universiteit van Californië in Santa Barbara, zo heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt. Zij hebben door de uitvinding van de LED-lampen een revolutie in de lichttechnologie ontketend. De drie krijgen de meest prestigieuze wetenschapsprijs ter wereld voor de "uitvinding van efficiënt blauw licht uitstralende dioden wat heldere en energiebesparende bronnen van wit licht mogelijk heeft gemaakt", zo titelt de motivering van de jury. De facto gaat het om de uitvinding in het begin van de jaren negentig van de energiebesparende en milieuvriendelijke LED-lampen."Het drietal slaagde waar alle anderen hadden gefaald", aldus de motivering van de prijs die omgerekend 880.000 euro waard is. "Wij hebben nu langer werkende en meer efficiënte alternatieven voor oudere lichtbronnen". Rode en groene diodes waren immers al een tijd gemeengoed, maar zonder blauw licht was het maken van witte lampen niet mogelijk. De zoektocht duurde meer dan drie decennia. De Academie beklemtoont ook dat de LED-lamp "zeer veelbelovend" is voor de levenskwaliteit van anderhalf miljard mensen over de wereld die geen voeding door een elektriciteitscentrale hebben. De door de laureaten, zowel in de wetenschappelijke als industriële middens uitgevonden lamp kan immers door zonne-energie worden gevoed. Vorig jaar kaapten zoals verwacht de Schot Peter Higgs en de Belg François Englert de prijs in de wacht voor hun theorievorming over het elementair higgsboson-deeltje waarvan het bestaan enkele jaren geleden werd bevestigd. Maandag ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar het Noorse echtpaar May-Britt en Edvard Moser alsmede de Amerikaanse Brit John O'Keefe. (Belga/TE)