Nederlands behoort tot de 25 vreemdste talen ter wereld

Verrassend genoeg hebben veel bekende talen rare kenmerken.

De onderzoeksorganisatie Idibon bestudeerde welke talen de vreemdste kenmerken hebben. De talen werden bestudeerd met behulp van de World Atlas of Language Structures. De onderzoekers vergeleken 165 taalkenmerken zoals onder andere de woordvolgorde en de klanken.

Verrassend genoeg staan er bij de 25 vreemdste talen in de wereld heel wat bekende talen zoals het Duits, Spaans en de Chinese taal Mandarijns. Ook het Nederlands is volgens de onderzoekers een vreemde taal.

Waarom is het Nederlands een vreemde taal? Een van de redenen is dat de woordvolgorde verandert bij een vraagzin. Dit gebeurt slechts bij 13 van de 954 onderzochte talen en vooral bij Europese talen zoals het Engels, Duits, Spaans, Fries en Deens. De meeste talen voegen bij een vraagzin een extra woorddeeltje toe. Zo zetten Japanners op het einde van een vraag het woordje ka.

Vreemdste taal in Mexico

Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Deze taal verschilt het meeste van alle andere onderzochte talen. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in Mexico in Oaxaca. In vreemdste taal Chacatongo Mixtec verandert er bij een vraagzin helemaal niets. Het is de enige taal waar er geen verschil te merken is tussen een vraag en een mededeling.

De tweede en derde vreemdste taal ter wereld zijn de Siberische taal Nenets en het Choctaw dat vooral in de Amerikaanse staat Oklahoma voorkomt. In de rest van de top 10 staan er nog heel wat kleine en onbekende talen. De minst vreemde talen zijn onder andere het Hongaars, Litouws en het Baskisch. Ook Kantonees, een andere Chinese taal, is normaal volgens de studie. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content