'Mars is niet de droge, dorre planeet die we dachten. Er is, onder bepaalde omstandigheden, vloeibaar water gevonden,' kondigde Jim Green van NASA aan op een speciale persconferentie in het hoofdkwartier in Washington D.C.

Zomer

NASA maakte bekend dat de 'Mars Reconnaissance Orbiter' sporen heeft gevonden van water dat in de zomer van kliffen en kratermuren stroomt. Het water laat lange, donkere sporen na op de ondergrond, die honderden meters lang kunnen worden in de warme maanden en opdrogen in de herfst wanneer de temperatuur daalt.

'Het zijn donkere strepen die zich vormen in de late lente, groeien in de zomer en weer verdwijnen in de herfst,' luidt het.

Verder onderzoek

Wetenschappers tasten nog in het duister over waar het water vandaan komt. Het zou kunnen gaan om opstijgend water uit ondergronds ijs of zoute grondwaterlagen, of om condens uit de dunne atmosfeer van Mars. Verder onderzoek zal zich nu moeten focussen op waar dat water vandaan komt.

De stromen verschijnen enkel wanneer de grondtemperatuur op Mars stijgt boven -23° Celcius. Het water blijft stromen in die koude omstandigheden omdat het zout in het water het vriespunt van het water verlaagt.

Kans op leven stijgt

De ontdekking verhoogt alvast de kansen dat er ook op de rode planeet een vorm van leven aanwezig is, aldus NASA.

'Er is ook vandaag nog vloeibaar water op de oppervlakte van Mars', zei Michael Meyer, het hoofd van het Marsonderzoek, aan de krant The Guardian. 'We vermoeden dat het op zijn minst mogelijk is om nu een bewoonbare omgeving te hebben.'

De waterstromen kunnen Nasa - en andere ruimtevaartorganisaties - tonen waar de meeste kans bestaat om leven terug te vinden, en op landingsplaatsen voor toekomstige bemande ruimtevaartmissies, waar water verzameld kan worden uit een natuurlijke bron.

Oceanen en rivieren

Eerdere Marsmissies hadden al aan het licht gebracht dat er ooit water op Mars was. NASA meldde al dat er bewijzen zijn dat het oppervlak van de Rode Planeet ooit het decor was van rivieren en oceanen, die uiteindelijk zijn opgedroogd. (KVDA)

'Mars is niet de droge, dorre planeet die we dachten. Er is, onder bepaalde omstandigheden, vloeibaar water gevonden,' kondigde Jim Green van NASA aan op een speciale persconferentie in het hoofdkwartier in Washington D.C.NASA maakte bekend dat de 'Mars Reconnaissance Orbiter' sporen heeft gevonden van water dat in de zomer van kliffen en kratermuren stroomt. Het water laat lange, donkere sporen na op de ondergrond, die honderden meters lang kunnen worden in de warme maanden en opdrogen in de herfst wanneer de temperatuur daalt.'Het zijn donkere strepen die zich vormen in de late lente, groeien in de zomer en weer verdwijnen in de herfst,' luidt het.Wetenschappers tasten nog in het duister over waar het water vandaan komt. Het zou kunnen gaan om opstijgend water uit ondergronds ijs of zoute grondwaterlagen, of om condens uit de dunne atmosfeer van Mars. Verder onderzoek zal zich nu moeten focussen op waar dat water vandaan komt. De stromen verschijnen enkel wanneer de grondtemperatuur op Mars stijgt boven -23° Celcius. Het water blijft stromen in die koude omstandigheden omdat het zout in het water het vriespunt van het water verlaagt.De ontdekking verhoogt alvast de kansen dat er ook op de rode planeet een vorm van leven aanwezig is, aldus NASA. 'Er is ook vandaag nog vloeibaar water op de oppervlakte van Mars', zei Michael Meyer, het hoofd van het Marsonderzoek, aan de krant The Guardian. 'We vermoeden dat het op zijn minst mogelijk is om nu een bewoonbare omgeving te hebben.' De waterstromen kunnen Nasa - en andere ruimtevaartorganisaties - tonen waar de meeste kans bestaat om leven terug te vinden, en op landingsplaatsen voor toekomstige bemande ruimtevaartmissies, waar water verzameld kan worden uit een natuurlijke bron.Eerdere Marsmissies hadden al aan het licht gebracht dat er ooit water op Mars was. NASA meldde al dat er bewijzen zijn dat het oppervlak van de Rode Planeet ooit het decor was van rivieren en oceanen, die uiteindelijk zijn opgedroogd. (KVDA)