De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft het bericht de wereld ingestuurd dat ze eindelijk een groot mysterie op de planeet Mars heeft opgelost. Op een persconferentie om 17.30 uur zal de organisatie meer uitleg geven.

Er wordt reeds druk gespeculeerd dat de Nasa met haar cryptische boodschap verwijst naar de ontdekking van vloeibaar water op Mars. Al hopen enkelen toch nog stiekem dat het om de vondst van buitenaards leven zou gaan.

Het is niet de eerste keer dat de Nasa een ontdekking doet op Mars die verband houdt met water. Bijna 40 jaar geleden identificeerden wetenschappers al bevroren water op de polen van Mars. Uit onderzoek blijkt nu ook dat het oppervlak van de Rode Planeet mogelijk ooit het decor van rivieren en oceanen is geweest die uiteindelijk verdampt zijn door een zwakke zwaartekracht en een dunne atmosfeer.

Vooral de laatste vijftien jaar hebben de verschillende Marsmissies ons meer details gegeven. Zo trof het Marswagentje Curiosity in 2012 gladde, afgeronde kiezels aan, die varieerden in grootte van een zandkorrel tot een golfbal en er net zo uit zagen als de stenen op rivierbodems op Aarde. Het bewijs voor vermoedelijke waterlopen. Wanneer stenen door wind en zandstormen verweren, worden zij rauw en kantig.

Natter en warmer

Er is nog meer: kiezelstenen hebben veel tijd nodig om tot een zowat ronde vorm te zijn gepolijst. Gezien er dus lange tijd waterlopen op Mars moeten zijn geweest, moet het er daar duidelijk, naast natter, ook warmer zijn geweest dan de koude, droge en levensonvriendelijke plaats die de planeet nu is. De atmosfeer moet ook veel dichter zijn geweest.

In 2013 ontdekte Curiosity daarenboven dat elke schepje op Mars grond 2 procent vocht bevat. En begin dit jaar kwam daar nog eens bij dat kleine hoeveelheden waterdamp in de grond 's nachts condenseren en tijdens de dag weer verdampen. De bodem bevat immers calciumperchloraat, een zout die het vriespunt van water sterk doet zakken.

Ook in 2013 identificeerde een andere Marsrobot, Opportunity, kleimineralen in een gesteente. De aanwezigheid van dergelijke mineralen wijst erop dat het gesteente mogelijk op een bepaald moment in het verleden een verandering heeft ondergaan door langdurig contact met water.

Volg de persconferentie van de Nasa LIVE om 17.30 uur via deze livestream:

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft het bericht de wereld ingestuurd dat ze eindelijk een groot mysterie op de planeet Mars heeft opgelost. Op een persconferentie om 17.30 uur zal de organisatie meer uitleg geven.Er wordt reeds druk gespeculeerd dat de Nasa met haar cryptische boodschap verwijst naar de ontdekking van vloeibaar water op Mars. Al hopen enkelen toch nog stiekem dat het om de vondst van buitenaards leven zou gaan. Het is niet de eerste keer dat de Nasa een ontdekking doet op Mars die verband houdt met water. Bijna 40 jaar geleden identificeerden wetenschappers al bevroren water op de polen van Mars. Uit onderzoek blijkt nu ook dat het oppervlak van de Rode Planeet mogelijk ooit het decor van rivieren en oceanen is geweest die uiteindelijk verdampt zijn door een zwakke zwaartekracht en een dunne atmosfeer. Vooral de laatste vijftien jaar hebben de verschillende Marsmissies ons meer details gegeven. Zo trof het Marswagentje Curiosity in 2012 gladde, afgeronde kiezels aan, die varieerden in grootte van een zandkorrel tot een golfbal en er net zo uit zagen als de stenen op rivierbodems op Aarde. Het bewijs voor vermoedelijke waterlopen. Wanneer stenen door wind en zandstormen verweren, worden zij rauw en kantig.Er is nog meer: kiezelstenen hebben veel tijd nodig om tot een zowat ronde vorm te zijn gepolijst. Gezien er dus lange tijd waterlopen op Mars moeten zijn geweest, moet het er daar duidelijk, naast natter, ook warmer zijn geweest dan de koude, droge en levensonvriendelijke plaats die de planeet nu is. De atmosfeer moet ook veel dichter zijn geweest.In 2013 ontdekte Curiosity daarenboven dat elke schepje op Mars grond 2 procent vocht bevat. En begin dit jaar kwam daar nog eens bij dat kleine hoeveelheden waterdamp in de grond 's nachts condenseren en tijdens de dag weer verdampen. De bodem bevat immers calciumperchloraat, een zout die het vriespunt van water sterk doet zakken.Ook in 2013 identificeerde een andere Marsrobot, Opportunity, kleimineralen in een gesteente. De aanwezigheid van dergelijke mineralen wijst erop dat het gesteente mogelijk op een bepaald moment in het verleden een verandering heeft ondergaan door langdurig contact met water.Volg de persconferentie van de Nasa LIVE om 17.30 uur via deze livestream: