Uw hebt het ongetwijfeld ook al gezien. Als een vlieg ergens neerzit, wrijft ze voortdurend haar voorpootjes over elkaar. Waarom doet ze dat?

Een vlieg is tijdens haar korte leven (gemiddeld zo'n 30 dagen) voortdurend op zoek naar eten. Dat doet ze vooral met haar pootjes. Daarop zitten namelijk kleine haartjes die voorzien zijn van allerlei zintuigorgaantjes om te voelen, te ruiken en te proeven.

Daarom is het natuurlijk heel belangrijkom hun poten proper te houden en dat doen ze door ze over elkaar te wrijven. Dit doen ze haast continu als ze niet aan het vliegen zijn. Als hun pootjes vies worden, werken de zintuigen veel slechter.

Geen proper beest

En dat die pootjes gemakkelijk vies worden is logisch. Een vlieg kan alleen vloeibaar voedsel eten. Als ze dus een lekker hapje ziet zoals mest, voedingsresten enz. braakt ze eerst speeksel uit dat het voedsel moet verteren, waarna ze het kan opzuigen. Logisch dat haar pootjes daarbij niet altijd schoon blijven!

Vliegen wrijven overigens niet alleen met hun pootjes over elkaar, maar ook over hun vleugels en hun grote ogen. Het is immers ook belangrijk om die schoon te houden.

Maar ondanks al dat gepoets is een vlieg toch geen al te proper beest. Door de aard van het voedsel waar deze insecten gek op zijn (bedorven vlees, mest,...) zitten ze vol ziekteverwekkers (bacteriën, virussen,...) en die raken ze niet zomaar kwijt door met hun pootjes over elkaar te wrijven. Vandaar dat vliegen allerlei ziektes kunnen overbrengen. (LB)

Uw hebt het ongetwijfeld ook al gezien. Als een vlieg ergens neerzit, wrijft ze voortdurend haar voorpootjes over elkaar. Waarom doet ze dat?Een vlieg is tijdens haar korte leven (gemiddeld zo'n 30 dagen) voortdurend op zoek naar eten. Dat doet ze vooral met haar pootjes. Daarop zitten namelijk kleine haartjes die voorzien zijn van allerlei zintuigorgaantjes om te voelen, te ruiken en te proeven.Daarom is het natuurlijk heel belangrijkom hun poten proper te houden en dat doen ze door ze over elkaar te wrijven. Dit doen ze haast continu als ze niet aan het vliegen zijn. Als hun pootjes vies worden, werken de zintuigen veel slechter. En dat die pootjes gemakkelijk vies worden is logisch. Een vlieg kan alleen vloeibaar voedsel eten. Als ze dus een lekker hapje ziet zoals mest, voedingsresten enz. braakt ze eerst speeksel uit dat het voedsel moet verteren, waarna ze het kan opzuigen. Logisch dat haar pootjes daarbij niet altijd schoon blijven! Vliegen wrijven overigens niet alleen met hun pootjes over elkaar, maar ook over hun vleugels en hun grote ogen. Het is immers ook belangrijk om die schoon te houden.Maar ondanks al dat gepoets is een vlieg toch geen al te proper beest. Door de aard van het voedsel waar deze insecten gek op zijn (bedorven vlees, mest,...) zitten ze vol ziekteverwekkers (bacteriën, virussen,...) en die raken ze niet zomaar kwijt door met hun pootjes over elkaar te wrijven. Vandaar dat vliegen allerlei ziektes kunnen overbrengen. (LB)