Mysterie van de dag: waarom peuteren we in onze neus?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom peuteren we in onze neus?

Het is vies, onhygiënisch en mogelijk zelfs gevaarlijk. Maar waarom zitten we met z’n allen met onze vingers in onze neus te peuteren naar snot? Moeilijke vraag.

Naaar niet-compulsief neuspeuteren of rhinotillexomania is nog maar weinig onderzoek gedaan. Pas in 1995 werd voor het eerst een studie uitgevoerd in de Verenigde Staten, maar die was onvolledig wegens een niet-representatief deelnemersveld. Vijf jaar later gingen ook de psychiaters Chittaranjan Andrade en BS Srihari van het Nationaal Instituut voor Mentale Gezondheid en Neurowetenschappen in het Indiase Bangalore dieper in op het neuspeuteren aan de hand van een studie in verschillende scholen. Ze kregen er in 2001 zelfs de igNobelprijs voor. Dat zijn alternatieve Nobelprijzen voor onderzoek dat je op het eerste gezicht doet lachen, maar daarna ook doet nadenken. Op de uitreikingsceremonie merkte Andrade op: ‘Sommige mensen steken hun neus in andermans zaken, ik heb mijn zaken in andermans neus gestoken.’

Terug naar het onderzoek zelf: gemiddeld peuterden de kinderen vier keer per dag in hun neus. De meesten deden het om de neus schoon te maken of omdat het kriebelde. 12 procent van de schoolkinderen deed het gewoon omdat het goed voelde.

Neuspeuteren is iets wat ons allen verbindt

Uit het onderzoek blijkt dat er geen verschil bestaat naargelang de socio-economische klasse waaruit de kinderen vandaan kwamen: neuspeuteren is iets wat ons allen bindt. Er is echter wel een genderverschil. Jongens zijn meer geneigd om het te doen, terwijl meisjes het veeleer zien als een slechte gewoonte. Jongens blijken er trouwens meerdere slechte gewoontes op na te houden zoals nagelbijten en haar uittrekken.

Neuspeuteren is echter niet zo onschuldig als het lijkt. Het kan leiden tot een perforatie van het neustussenschot, neusontstekingen, neusbloedingen en vreemde bacteriën in de neus. Bovendien laat het ons achter met schaamrood op de wangen als iemand ons betrapt.

Helaas is uit het bekroonde onderzoek van de twee Indiërs niet gebleken waarom we precies neuspeuteren. Volgens sommigen is het een combinatie van de blijdschap die we voelen als we ‘schoonmaken’ en het feit dat onze neus altijd binnen handbereik is. Met andere woorden: we peuteren, gewoon omdat onze neus er nu eenmaal is. (TE)

Partner Content