Is de zomervakantie dit jaar voorbij gevlogen voor u? In tegenstelling tot de zomers uit uw kindertijd die eeuwig leken te duren? Waarom lijkt de tijd voorbij te vliegen naarmate we ouder worden?

Uit onderzoek blijkt dat de perceptie van tijd wel degelijk sneller lijkt te gaan voor oudere mensen, waardoor het voor hen lijkt dat het altijd 'druk, druk, druk' is.

Verschillende theorieën kunnen het fenomeen verklaren. Een mogelijke uitleg is dat onze interne biologische klok stilaan verandert. Als we ouder worden, vertraagt ons metabolisme en gaan ook het hartritme en de ademhaling het wat rustiger aan doen. Bij kinderen verlopen deze biologische processen veel sneller, waardoor het lijkt dat er veel tijd voorbijgaat.

Een andere verklaring zegt dat de perceptie van tijd gelinkt is aan de hoeveelheid nieuwe perceptuele informatie die we absorberen. Wanneer we veel prikkels krijgen, hebben onze hersenen meer tijd nodig om de informatie te verwerken. Vandaar dat die specifieke periode langer lijkt te duren. In dat opzicht kan misschien ook de 'slow motion'-perceptie die we ervaren op het moment net voor een ongeval, verklaard worden. De onvertrouwde omstandigheden betekenen immers dat er veel nieuwe informatie moet worden opgenomen.

Fascinerende plek

Misschien rapporteert ons brein de informatie gedetailleerder wanneer we geconfronteerd worden met nieuwe situaties, zodat het net de herinnering van de gebeurtenis is die trager lijkt te gaan dan de gebeurtenis zelf.

Maar hoe valt dit dan te rijmen met onze leeftijd? De theorie zegt dat hoe ouder we worden hoe vertrouwder we zijn met onze omgeving. We raken vast in een routine en we merken de details niet meer op in onze huizen of op ons werk. Voor kinderen, daarentegen, is de wereld een fascinerende plek met elke dag nieuwe ervaringen, waardoor ze heel wat breinkracht nodig hebben, wat de tijd dus trager lijkt te doen gaan.

Dus, hoe meer we vertrouwd raken met de dagdagelijkse ervaringen van het leven, hoe sneller de tijd lijkt te gaan en doorgaans gaat die vertrouwdheid met de dingen des levens hand in hand met de leeftijd. (Belga/TE)

Is de zomervakantie dit jaar voorbij gevlogen voor u? In tegenstelling tot de zomers uit uw kindertijd die eeuwig leken te duren? Waarom lijkt de tijd voorbij te vliegen naarmate we ouder worden?Uit onderzoek blijkt dat de perceptie van tijd wel degelijk sneller lijkt te gaan voor oudere mensen, waardoor het voor hen lijkt dat het altijd 'druk, druk, druk' is. Verschillende theorieën kunnen het fenomeen verklaren. Een mogelijke uitleg is dat onze interne biologische klok stilaan verandert. Als we ouder worden, vertraagt ons metabolisme en gaan ook het hartritme en de ademhaling het wat rustiger aan doen. Bij kinderen verlopen deze biologische processen veel sneller, waardoor het lijkt dat er veel tijd voorbijgaat. Een andere verklaring zegt dat de perceptie van tijd gelinkt is aan de hoeveelheid nieuwe perceptuele informatie die we absorberen. Wanneer we veel prikkels krijgen, hebben onze hersenen meer tijd nodig om de informatie te verwerken. Vandaar dat die specifieke periode langer lijkt te duren. In dat opzicht kan misschien ook de 'slow motion'-perceptie die we ervaren op het moment net voor een ongeval, verklaard worden. De onvertrouwde omstandigheden betekenen immers dat er veel nieuwe informatie moet worden opgenomen. Misschien rapporteert ons brein de informatie gedetailleerder wanneer we geconfronteerd worden met nieuwe situaties, zodat het net de herinnering van de gebeurtenis is die trager lijkt te gaan dan de gebeurtenis zelf. Maar hoe valt dit dan te rijmen met onze leeftijd? De theorie zegt dat hoe ouder we worden hoe vertrouwder we zijn met onze omgeving. We raken vast in een routine en we merken de details niet meer op in onze huizen of op ons werk. Voor kinderen, daarentegen, is de wereld een fascinerende plek met elke dag nieuwe ervaringen, waardoor ze heel wat breinkracht nodig hebben, wat de tijd dus trager lijkt te doen gaan. Dus, hoe meer we vertrouwd raken met de dagdagelijkse ervaringen van het leven, hoe sneller de tijd lijkt te gaan en doorgaans gaat die vertrouwdheid met de dingen des levens hand in hand met de leeftijd. (Belga/TE)