Mysterie van de dag: waarom hebben we blauwe aderen?

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Bloed is rood en onze aderen zijn natuurlijk ook rood, alleen zien ze er blauw uit. Hoe komt dat?

Het antwoord heeft te maken met een aantal zaken, zoals hoe onze ogen kleur zien, hoe het licht zich gedraagt wanneer het in contact komt met een oppervlak en de specifieke eigenschappen van bloed.

Verschillende kleuren hebben verschillende golflengtes. Rood licht heeft een lange golflengte, violet een korte. De rest van het spectrum ligt ergens tussenin. Wit licht is dan weer een mengeling van alle zichtbare golflengtes.

Om te begrijpen waarom onze aderen blauw zien, moeten we de kleuren rood en blauw onderscheiden. Rood licht kan met zijn lange golflengte makkelijk doordringen in de huid en het lichaamsweefsel tot 5 á10 millimeter onder de huid, waar de aderen liggen. Wanneer wit licht de aderen bereikt, wordt het rode licht geabsorbeerd door de hemoglobine (het proteïne dat ons bloed rood maakt). Probeer maar eens: als je een rood licht op je arm laat schijnen, zullen er zwarte lijnen verschijnen waar de aderen zijn omdat de hemoglobine het rood licht absorbeert.

Blauw licht heeft een korte golflengte en wordt dus veel makkelijker afgeweerd. Het dringt niet zo makkelijk door in de huid en wordt terug gereflecteerd. Als je dus blauw licht laat schijnen op je huid, zie je alleen maar een blauwe vlakte en geen aderen. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom er in bepaalde openbare toiletten blauw licht schijnt om het druggebruik te ontmoedigen.

Bij wit licht schijnen zowel rood als blauw licht op de huid. Waar er geen aderen zijn, reflecteert dus een mengeling van rood, blauw en andere kleuren, maar waar er wel aderen zijn, zie je minder rood en meer blauw, in vergelijking met de rest van de huid. Je aderen lijken dus blauw.

Het effect varieert afhankelijk van hoe diep de ader zich bevindt en hoe dik ze is. Heel fijne aderen die dicht bij het oppervlak zitten, zullen roder lijken.

Partner Content