Mysterie van de dag: waarom gebeuren de meeste echtscheidingen in augustus en maart?

© Getty Images/iStockphoto

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom gebeuren de meeste echtscheidingen in augustus?

We zijn halfweg de zomer, de maand augustus brengt ons hopelijk nog veel zwoele nachten. Behalve misschien als je in een huwelijkscrisis zit. Dan zou augustus weleens slecht nieuws met zich kunnen meebrengen. De meeste echtscheidingen vinden namelijk plaats in de maanden augustus en maart. Dat moet blijken uit een studie van de Universiteit van Washington. Het is het eerste bewijs voor het bestaan van een ‘sociale klok’ binnen het huwelijk. De Amerikaanse studie suggereert dat dit te maken heeft met gezinsrituelen rond de winter- en zomervakanties.

Het seizoensgerelateerde scheidingspatroon was evenwel niet waar de vorsers naar zochten: zij stelden het vast bij hun onderzoek naar de effecten van economische recessies op de stabiliteit van het huwelijk.

Blijkbaar worden januari en februari gebruikt om de nodige moed én advocaten te verzamelen en het financiële plaatje na te gaan.

De vorsers vermoeden dat van elkaar vervreemde partners vermijden om de echtscheidingsprocedure op te starten rond Kerstmis en Nieuwjaar en tijdens de zomervakantie in de scholen. Die perodes gelden bij gezinnen als ‘heilig’. Het gezinsleven, aldus de studie, wordt gedreven door een ‘sociale klok’. Voor velen is uit de echt scheiden tijdens zulke periodes ‘sociaal onaanvaardbaar’. Bovendien worden de maanden januari en juni (de start van de lente) gezien als een ‘nieuw begin’. Het ironische is echter dat dat nieuwe begin gepaard gaat met een verhoogd verwachtingspatroon, met heilzaam effect voor het gezinsleven, maar vaker dan niet uitloopt op een ontgoocheling. Koppels komen vaak tijdens een reis tot de conclusie dat het niet meer gaat.

Waarom er een ‘gat’ ligt tussen de eindejaarsfeesten en scheidingsmaand bij uitstek maart enerzijds en van het begin van de vakantie en augustus? Blijkbaar worden januari, februari en juli gebruikt om de nodige moed én advocaten te verzamelen en het financiële plaatje na te gaan. Bovendien willen de partners de zaak afgerond hebben voor het begin van het schooljaar.

En wat het initiële opzet van de studie betreft? De economische recessie heeft geen invloed op het aantal scheidingen.

Partner Content