De rode das die SP.A-mannen traditioneel dragen op 1 mei-vieringen, is dan misschien toch geen goed idee. Rode kledij doet iemand immers agressief en dominant lijken, zo blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in het vakblad Biology Letters . Rood zendt een signaal uit van boosheid net zoals wanneer je gezicht rood aanloopt bij een woedeaanval.

Sollicitatie

Onderzoekers van de Britse Durham University toonden aan 50 mannelijke en 50 vrouwelijke vrijwilligers foto's van mannen in een rode, blauwe of grijze T-shirt. Beide geslachten associeerden de mannen met een rood T-shirt met agressie, op dezelfde manier alsof hun gezicht rood aanliep. De mannen (niet de vrouwen) associeerden hen ook met dominantie.

'Mensen denken beter eerst even na voor ze rode kledij aantrekken in sociale situaties en belangrijke bijeenkomsten of afspraken, zoals een sollicitatie', aldus Diana Wiedemann, doctoraatsstudent aan het departement antropologie van de Durham universiteit. 'Agressief en dominant overkomen is in sommige gevallen een voordeel, maar in andere gevallen, waar teamwork en vertrouwen belangrijk zijn, werkt het in je nadeel.'

Tegenstander intimideren

Welke kleur van das moeten politici dan wel dragen? Rob Barton, professor evolutionaire antropologie, die de studie begeleidde zegt dat veel van de context afhangt. 'Aan de ene kant straalt rood vertrouwen en dominantie uit, maar aan de andere kant is er een gebrek aan vertrouwen. Welke kleur je het best draagt, hangt af van de situatie.'

Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat een rood shirt in sportwedstrijden de competitiviteit aanwakkert en de tegenstander intimideert. Als de Rode Duivels verliezen, zal het dus niet aan hun outfit gelegen hebben. (TE)

De rode das die SP.A-mannen traditioneel dragen op 1 mei-vieringen, is dan misschien toch geen goed idee. Rode kledij doet iemand immers agressief en dominant lijken, zo blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in het vakblad Biology Letters . Rood zendt een signaal uit van boosheid net zoals wanneer je gezicht rood aanloopt bij een woedeaanval.Onderzoekers van de Britse Durham University toonden aan 50 mannelijke en 50 vrouwelijke vrijwilligers foto's van mannen in een rode, blauwe of grijze T-shirt. Beide geslachten associeerden de mannen met een rood T-shirt met agressie, op dezelfde manier alsof hun gezicht rood aanliep. De mannen (niet de vrouwen) associeerden hen ook met dominantie. 'Mensen denken beter eerst even na voor ze rode kledij aantrekken in sociale situaties en belangrijke bijeenkomsten of afspraken, zoals een sollicitatie', aldus Diana Wiedemann, doctoraatsstudent aan het departement antropologie van de Durham universiteit. 'Agressief en dominant overkomen is in sommige gevallen een voordeel, maar in andere gevallen, waar teamwork en vertrouwen belangrijk zijn, werkt het in je nadeel.'Welke kleur van das moeten politici dan wel dragen? Rob Barton, professor evolutionaire antropologie, die de studie begeleidde zegt dat veel van de context afhangt. 'Aan de ene kant straalt rood vertrouwen en dominantie uit, maar aan de andere kant is er een gebrek aan vertrouwen. Welke kleur je het best draagt, hangt af van de situatie.'Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat een rood shirt in sportwedstrijden de competitiviteit aanwakkert en de tegenstander intimideert. Als de Rode Duivels verliezen, zal het dus niet aan hun outfit gelegen hebben. (TE)