Moslimbevolking groeit komende 20 jaar twee keer sneller dan andere bevolkingen

© Reuters

Tegen 2030 zal de wereld 2,2 miljard moslims tellen. Dat is een kwart van de verwachte 8,3 miljard mensen in de wereld.

De jaarlijkse groei van de moslimbevolking zou uitkomen op 1,5 procent, tegenover 0,7 procent voor de overige bewoners van onze planeet. Toch is dat percentage lager dan de voorbije twintig jaar waarin de moslimbevolking jaarlijks met 2,2 procent groeide. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Forum on Religion and Public Life.

Meer dan zes op de tien moslims zouden in Zuidoost-Azië wonen. Pakistan zal Indonesië voorbijsteken als land waar de meeste moslims wonen. Ook de bevolking in Afghanistan zal verdubbelen tot zowat 50,5 miljoen.

Het aantal moslims in de Verenigde Staten zal meer dan verdubbelen. Israël zal voor bijna een kwart moslim worden. De Palestijnse gebieden hebben een van de hoogste groeipercentages van de wereld.

België

Voor Europa voorspelt Pew dat de moslimbevolking de komende twintig jaar met een derde groeit, van 44,1 miljoen naar 58,2 miljoen. Maken de moslims in België nu nog 6 procent van de bevolking uit, dan zou dat tegen 2030 10,2 procent zijn, namelijk 1.365.000 van de totale bevolking.

Oorzaken van de snelle stijging is het relatief hoge geboortecijfer, het grote aantal moslims van vruchtbare leeftijd en een stijging van de levensverwachting in moslimlanden.

Ondanks de snelle stijging van de moslimbevolking zal het christendom de komende twintig jaar de grootste religie in de wereld blijven. Momenteel zijn er 2 miljard christenen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er tegen 2030 minder dan 2,2 miljard christenen zouden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content