Wetenschappers van het Census of Marine Life-project hebben in de oceanen een opvallend grote diversiteit aan microbiologisch leven ontdekt.

Zo bevindt er zich een microbenmat van 130.000 vierkante kilometer voor de kust van Chili en Peru in de Stille Oceaan. Dat is bijna gelijk aan de oppervlakte van Griekenland. Dezelfde microben werden ook aangetroffen in wateren die rijk zijn aan zwavel voor de kusten van Ecuador, Panama, Namibië en Mexico.

De microben, die nauwelijks waar te nemen zijn met het blote oog, leven in diepzee, in een waterlaag waar geen licht of zuurstof aanwezig is. Volgens de wetenschappers leek de kolonie op een groot, wit tapijt van gras met draden die eruit staken en in de zee wapperden.

Eerste levensvormen

De microben voeden zich met waterstofsulfide en ademen nitraten. Hun ecosystemen komen overeen met die op aarde zo'n 650 miljoen tot 2,5 miljard jaar geleden. Daarom vermoeden de onderzoekers dat de microben rechtstreeks afstammen van de eerste levensvormen op aarde.

Volgens de wetenschappers wegen de kleine organismen samen evenveel als 240 miljard Afrikaanse olifanten, de grootste landwezens. Dat gewicht verklaart waarom vissers vaak hun netten niet kunnen ophalen van de bodem van de oceanen. Meestal hebben ze meer bacteriën gevangen dan bijvoorbeeld garnalen.

Census of Marine Life

De ontdekking werd gedaan in het kader van het Census of Marine Life-Project. Aan dit tienjarig onderzoek werken meer dan 2.000 wetenschappers uit 80 landen mee. In oktober dit jaar eindigt het project en tegen dan willen de wetenschappers al het leven in de oceanen in kaart gebracht hebben.

Wetenschappers van het Census of Marine Life-project hebben in de oceanen een opvallend grote diversiteit aan microbiologisch leven ontdekt. Zo bevindt er zich een microbenmat van 130.000 vierkante kilometer voor de kust van Chili en Peru in de Stille Oceaan. Dat is bijna gelijk aan de oppervlakte van Griekenland. Dezelfde microben werden ook aangetroffen in wateren die rijk zijn aan zwavel voor de kusten van Ecuador, Panama, Namibië en Mexico. De microben, die nauwelijks waar te nemen zijn met het blote oog, leven in diepzee, in een waterlaag waar geen licht of zuurstof aanwezig is. Volgens de wetenschappers leek de kolonie op een groot, wit tapijt van gras met draden die eruit staken en in de zee wapperden. Eerste levensvormen De microben voeden zich met waterstofsulfide en ademen nitraten. Hun ecosystemen komen overeen met die op aarde zo'n 650 miljoen tot 2,5 miljard jaar geleden. Daarom vermoeden de onderzoekers dat de microben rechtstreeks afstammen van de eerste levensvormen op aarde. Volgens de wetenschappers wegen de kleine organismen samen evenveel als 240 miljard Afrikaanse olifanten, de grootste landwezens. Dat gewicht verklaart waarom vissers vaak hun netten niet kunnen ophalen van de bodem van de oceanen. Meestal hebben ze meer bacteriën gevangen dan bijvoorbeeld garnalen. Census of Marine Life De ontdekking werd gedaan in het kader van het Census of Marine Life-Project. Aan dit tienjarig onderzoek werken meer dan 2.000 wetenschappers uit 80 landen mee. In oktober dit jaar eindigt het project en tegen dan willen de wetenschappers al het leven in de oceanen in kaart gebracht hebben.