‘Meteorietenregen heeft niets van doen met aankomende asteroïde’

© AFP

Ruimtevaartdeskundigen sluiten een verband met de aankomende asteroïde uit.

Volgens ruimtevaartdeskundigen heeft de meteorietenregen niets van doen met asteroïde 2012 DA14 die om 20.25 uur onze planeet op minder dan 27.000 km afstand zal passeren.

“Dat is iets volledig anders”, zei een woordvoerder van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. “De baan en de plaats van de impact spreken dat tegen”.

Ook Marc Van den Broeck van Volksterrenwacht Urania in Hove spreekt van “toeval”. Maar op de vraag of het niet mogelijk is dat de meteorieten brokstukken zouden kunnen zijn die van de asteroïde bij botsingen zijn losgerukt en het hemellichaam ter grootte van een voetbalveld zijn vooruitgesneld, kon hij noch bevestigend noch ontkennend beantwoorden.

Zeer onder de indruk van wat er zich in de Oeral heeft afgespeeld, vertelde Van den Broeck dat er jaarlijks gemiddeld drie keer objecten met een grootte van ongeveer drie meter op Aarde terechtkomen. Het enige punt van gelijkenis voor hem is de inslag van een meteoriet ter grootte van een voetbal op 13 oktober 2009 in Nederland.

Volgens ruimtevaartingenieur Rainer Kresken van ESA is de inslag van meteorieten van geringe omvang heel moeilijk te voorspellen. “Een object zoals dat in Rusland is neergekomen – dat wellicht een meter groot was, of twee naar ik zou schatten – is met de huidige technologie bijna niet voorheen te ontdekken”.

Gezien de hoge snelheid van minstens 11,2 km per seconde kunnen ook kleine objecten grote schade aanrichten, aldus Kresken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content